in , ,

CISM emlékfutás Szarvason

Fotó: Tatai László

Pénteken délelőtt országszerte futottak a kadétiskolák diákjai a béke jegyében. Békés megyében a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj szervezte a tíz kadétiskolának a programot. A diákok és kísérőik Szarvasra, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium sportudvarára érkeztek, s miután felsorakoztak, pontban kilenc órakor köszöntötte őket a 101-esek parancsnoka, Lipták József alezredes. Balesetmentes végrehajtást kívánt a feladathoz, figyelmet és fegyelmet kért a kadétoktól. Házigazdaként a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatója, Kita Erzsébet köszöntötte a jelenlévőket, jó sportolást kívánva. Ezután egy rövid összefoglalóból megtudhattuk, hogy mire is emlékezünk ezen a napon. A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire: CISM) 1948. február 18-án alakult, mely szervezetnek a Magyar Honvédség 1993 óta tagja. A CISM megalakulásának évfordulója alkalmából minden évben CISM Sportnapot szervez, amihez csatlakozhatnak a szervezet tagszervezetei. 2024-ben, az évforduló alkalmából a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség együttműködve, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségével és a területvédelmi ezredekkel, zászlóaljakkal, CISM emlékfutást szervez. A rendezvény célja csatlakozni a CISM Nemzetközi Katonai Sportnaphoz, a sport eszközeivel megemlékezni nemzetközi szervezetről és sport útján hangsúlyozni a Béke és barátság fontosságát.

A futás előtti bemelegítést Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna futónagykövet vezényletével hajtották végre, majd az iskola mellett felsorakozva, rendőrségi és polgárőri biztosítás mellett indult a futás a szarvasi Honvédelmi Sportközponthoz. Az érkezőket zsíroskenyérrel és teával várták, majd sorakozás után Molnár Etele Szarvas alpolgármestere köszöntötte a program résztvevőit. Zárszavában Lipták alezredes köszönetet mondott Szarvas városának és a szervezőknek, s biztatta a fiatalokat, ismerkedjenek meg és vegyék birtokba a Honvédelmi Sportközpontot, próbáljanak ki minden általa kínálkozó lehetőséget. Felhívta a figyelmet a 101. területvédelmi zászlóalj nyári – kimondottan kadétoknak szervezett – öthetes táborára, kiképzésére.

A program végén a résztvevő tíz iskola képviselői átvették a kadétok névre szóló emléklapját a 2024-es CISM emlékfutás teljesítéséről.

Tatai László

Gömbinek (Gallicoop) nem lehetett gólt rúgni a 2024. február 11-i játéknapon.

Gömbinek nem lehetett gólt rúgni

Nagy Máté, Bagi Ádám, Bagosi Marianna, Szebegyinszki Rita és Ruzsinszki Balázs a szlovéniai Velenjében 2024. február 18-án rendezett nemzetközi versenyen.

Karateakadémia: hat érem Szlovéniából