in ,

Korbely István St. Martinnal a Duna Televízióban

Szentmártoni Imre és Korbely István a Duna Televízió képernyőjén.
Szentmártoni Imre és Korbely István a Duna Televízió képernyőjén. (Képernyőmentés a Duna Televízió műsorából)

Szentmártoni Imrét szinte senki sem ismeri Szarvason, de a zenészt, a világ egyik legjobb szaxofonosát és még számtalan hangszer művészét, St. Martint szinte mindenki. Azt is kevesen tudják, hogy St. Martin Szentmártoni Imre személyében rendszeres vendége városunknak, ugyanis negyedszázados barátságot ápol Korbely István festőművésszel.

Az elmúlt héten körbe ment a hír a művész- és zenészcsoportokban, hogy Pisti vasárnap a Duna Televízió képernyőjén St. Martin barátjaként fog feltűnni egy, a zenészt a középpontba állító műsorban. A “Hogy volt?” vasárnapi adása a Médiaklikk oldalán visszanézhető.

Míg a műsor két házigazdája, Radványi Dorottya és Sztankay Ádám inkább St. Martint, a sokoldalú művészt igyekeztek kérdéseikkel feltárni, addig fia, Szentmártoni Norman és barátai, Kautzky Armand színművész és Korbely István festőművész Szentmártoni Imre – akit következetesen Imiként emlegettek – emberi oldalába engedtek betekintést.

A Duna Televízió “Hogy volt?” című műsorában St. Martin barátjaként vendégeskedett Korbely István.
A Duna Televízió “Hogy volt?” című műsorában St. Martin barátjaként vendégeskedett Korbely István. (Képernyőmentés a Duna Televízió műsorából)

A szarvasi szál kicsit kibontatlan maradt, ezért – kíváncsiságunk okán – megkerestük Pistit, hogyan kezdődött ez a kapcsolat.

Elmondta, hogy egy 1999-es nagykanizsai művésztelep zárásaként vendégszereplésre hívták a szervezők St. Martint. Ott kiderült, hogy a zenésznek már voltak Korbely-festményei, ahogy az is, hogy mindketten szeretnek teniszezni, illetve Pisti zenél is. Már csak az hiányzott, hogy St. Martin is elkezdjen festeni. Ez sem váratott magára sokáig. Pisti inspirációjára – immár barátságukra való tekintettel – Imi is ecsetet ragadott.

Szentmártoni Imrének már 1999-ben volt néhány eredeti Korbelye.
Szentmártoni Imrének már 1999-ben volt néhány eredeti Korbelye.(Képernyőmentés a Duna Televízió műsorából)

Kapcsolatuk azóta is tart. Alapja a kölcsönös inspiráció és egymás művészetének tisztelete. Ezalatt a negyedszázad alatt emberileg is közel kerültek egymáshoz, ahogy Pisti fogalmazott “jól el tudják ütni együtt az időt”, festegetnek, zenélgetnek, de még többet teniszeznek. A személytelen képernyő nem mindig adja vissza Imi személyiségét, akiben ő az első pillanattól kezdve egy végtelenül szerény embert ismert meg. Bár Pisti jár a koncertjeire, St. Martin a kiállításaira – ahogy itt volt 2021-es tárlatának megnyitóján is – teljesen spontán szoktak találkozni, időről időre hol egyikük, hol másikuk alszik néhányat a másiknál, hogy reggelente közösen megoldjanak egy-két addig megoldhatatlannak tűnő problémát.

Pisti elárulta, a tervek szerint St. Martin áprilisban egy művésztelepre érkezik Szarvasra, amit egy zenés happeninggel és tárlattal zárnak majd.

Zárásul had idézzük a Stop Band csoportjában Kécskei Imi által megfogalmazott véleményt: “ugyanaz az érzés jön le St. Martin zenéjéből mint Pisti festményeiből, ugyanaz a lírai, sokszínű finom hangulat mindkettőjük művészetében”.

Nagy Máté, Bagi Ádám, Bagosi Marianna, Szebegyinszki Rita és Ruzsinszki Balázs a szlovéniai Velenjében 2024. február 18-án rendezett nemzetközi versenyen.

Karateakadémia: hat érem Szlovéniából

Hajduch Nándor a 79 kg-os súlycsoportban nyert aranyat, Szpin Mihály bronzot.

4 érem az U20-as válogatóról