in

Irány Európa élvonala

Ezüstszőlőben rendeztek agrárfórumot 2024. március 6-án.
Ezüstszőlőben rendeztek agrárfórumot 2024. március 6-án.

Farkas Sándor államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Molnár Etele alpolgármester és Kozsuch Kornél agrárkamarai megyei elnök is Szarvason szerzett gazdálkodói diplomát és valószínűleg még nagyon sokan azok közül akik március 6-án, szerdán délután Ezüstszőlőben összegyűltek, hogy meghallgassák a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének tájékoztatását.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Farkas Sándor felidézte a korábbi évek nehézségeit, a covidtól az aszályon át az orosz-ukrán háború okozta gabonadömpingig bezárólag. A problémák ugyan megviselték, megviselik a hazai gazdákat, de jó hírekről is beszámolt az államtitkár, nevezetesen arról, hogy soha annyi pénz nem érkezett még a magyar agráriumba, mint amit a következő időszak uniós és hazai forrásai biztosítanak: 7500 milliárd forint. Erre a pénzre összesen 64 pályázati kiíráson lehet jelentkezni. Az állattenyésztéstől a kertészeten át az öntözésig számos lehetőséget nyújtanak ezek a pályázatok, mert az agrárkormányzat azt szeretné, ha mindenki megvalósíthatná az elképzelését, s Magyarország 2030-ra ismét az európai mezőgazdaság élvonalába kerülne.

Dankó Béla örömét fejezte ki, amiért a szarvasi agrárképzés újra életjeleket ad, mert nagyon fontos szerepe lehet a generációváltásban. A mezőgazdaság feladata nem több és nem kevesebb, mint egészséges és jó minőségű élelmiszerrel ellátni a magyar embereket és exportálni a fölösleget. Ehhez szükséges a gazdák, a kormány és az érdekvédelmi szervezetek együttműködése.

Molnár Etele leszögezte, hogy Szarvas városa a mezőgazdasági környezetre és cégekre épül, az eredményes gazdálkodás alapja pedig a tudás. A tájékoztatót szükségesnek nevezte, hogy a gazdák – akik Szarvas térségében is bizakodva várják a lehetőségeket – még jobban felkészülhessenek a pályázati időszakra.

Kozsuch Kornél természetesnek nevezte, hogy Szarvas az elsők között szerepelt a tájékoztatók szervezésekor, hiszen itt nemcsak az állattenyésztés, növénytermesztés és feldolgozóipar van jelen, hanem a rizs- és vetőmagtermesztés is. Reményének is hangot adott, hogy a tájékoztatóval megalapozzák a jövőbeni eredményes együttműködést is.

A sajtótájékoztatót követően az ezüstszőlői közösségi ház nagytermében tartották meg a fórumot a környékbeli gazdálkodók részvételével.

Tatai László

Európa éllovasaival edzettek az akadémián, majd nagyot mentek karatésaink a Tatami Kupán

A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője.

Magas állami kitüntetésben részesült dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője