in ,

Minden pedagógusnak legyen szent szerdája

Szakács Mihályné dr. tartott előadást március 26-án, kedden a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán.
Szakács Mihályné dr. tartott előadást március 26-án, kedden a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán. (Fotó: Tatai László)

Szakács Mihályné dr. tartott előadást március 26-án, kedden a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán pedagógus-hallgatóknak, amit az online-térben még többen követhettek élő egyenes adásban. Szakács Mihályné óvónőként kezdte, főiskolai oktatóként majd főigazgatóként folytatta, dékánként fejezte be hat évtizedes pedagógus pályafutását, hivatását, így az ő szavainak igen komoly fedezete van. Előadásának címe „A pedagógus hivatás-mesterség értékei” volt.

A mesterségről, a hivatásról és az értékről is kaptunk definíciót, majd egy tételmondatot Nyíri Tamás nyomán: „A gyermek szabadságra, közösségre, nyelvre és kultúrára van rendelve.” Az állítás kifejtése során megállapította Szakács Mihályné, hogy a pedagógus hivatás alapja, hogy pontosan ismerje a gyermeket és eleget tegyen értékőrző, értékválasztó, érték-közvetítő és értékteremtő feladatainak. Ezért aztán ideális esetben a peadagógus polihisztor – állította. Az utóbbi idők pedagógus-szerepének változásaira reflektálva úgy nyilatkozott, hogy bár krízishelyzet alakult ki, a pedagógusság, mint örök szolgálat nem változik, nem változhat. Útravalóul Brunszvik Teréz gondolatait idézte fel, aki imával fordult Teremtőjéhez az igaz útért, mielőtt elhatározta, hogy gyermekekkel foglalkozik. Ezt az elhatározást – minthogy egy szerdai napon történt – nevezte szent szerdának, mondván: minden pedagógusnak kell legyen egy szent szerdája, amikor eldönti, mivel akar foglalkozni.

A GFE Pedagógiai Kar nevében dr. Katona Krisztina dékán köszönte meg Szakács Mihálynénak a tartalmas előadást, s felhívta a figyelmet a Pedagógiai Szakkollégium soron következő előadásaira.

Tatai László

Megyeketteseink nem szereztek pontot a hétvégén

Ruzsinszki Balázs, Bagosi Marianna, Szebegyinszki Rita, Nagy Máté és Ruzsinszki György az 53. Golden Belten.

Két karatés küzdhetett éremért Szerbiában