in

Szarvason tartotta workshopját a FAO

25 országból érkeztek kutatók a FAO és a MATE Liget Hotelben rendezett workshopjára.
25 országból érkeztek kutatók a FAO és a MATE Liget Hotelben rendezett workshopjára. (Fotó: Babák Zoltán)

“A kisüzemi édesvízi akvakultúra ivadékellátásának fejlesztése” témában rendeztek szakértői tanácskozást Szarvason március végén. A MATE AKI Halászati Kutatóközpont (HAKI) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organiasation) közös szervezésű workshopjának stílszerűen a Liget Hotel Körös-parti konferenciaterme adott otthont.

A rendezvényre a világ 19 országából érkeztek felkért akvakultúra szakértők. A workshopon a plenáris előadások mellett két munkacsoportban dolgoztak a szakértők. Egyiknek a genetikai fejlesztések elterjedésének gyorsítása kulcsfontosságú fajok esetében kisüzemi akvakultúrában, valamint a tenyészállomány minőségének tanúsítása volt a témája, míg a másikon a fajspecifikus keltetőkomplexumok tervezésének és működtetésének fejlesztését vitatták meg a szakértők.

Az előadók ezen két munkacsoport témájában bemutatják saját országuk, illetve tágabb régiójuk aktuális helyzetét.

Az eseményt a házigazdák részéről dr. Gyalog Gergő, a HAKI intézetigazgatója nyitotta meg. Az eseményen részt vett dr Dr. Váradi László, HAKI korábbi igazgatója, aki jelenleg nemzetközi tanácsadóként vett részt a workshopon.

“A világban az élelmiszer-ellátás szempontjából nagyon fontos hal még inkább bekerüljön a köztudatba, ezáltal az emberek táplálkozásába”, interpretálta a sajtó számára a szakértői tanácskozás célját dr. Váradi László.

Ma a haltermelés-fejlesztésnek kritikus pontja, hogy nincs elég, illetve nem elég jó minőségű halivadék, nincsenek olyan jól működő halkeltetők, amik ezeket előállítanák, mondta. Ez az együttgondolkodás azt a célt szolgálja, hogy miként tudna a FAO a haltermelés-fejlesztésben segítséget nyújtani a jobb genetikai háttér kiépítésében, a jobb ivadékellátásban.

Hogy miért pont Magyarországra hozták ezt a tanácskozást, és jöttek a világ minden tájáról, Kolumbiától Kínáig 25 szakértő, tette fel a kérdést, amit azonnal meg is válaszolt: mert a Szarvason található Halászati Kutató Intézet már a ’80-as évek elejétől, azaz 45 éve aktívan együttműködik a FAO-val a haltermelés-fejlesztésben. Jelen workshopra is nagyon sok olyan szakember érkezett, akik korábban már dolgoztak Magyarországon, vagy nálunk szerezték a tudományos fokozatukat.

Dr. Váradi László a halászat, haltermelés terén a FAO-magyar kapcsolatok időgépe, 1980 óta áll kapcsolatban az ENSZ e szervezetével. Nem felejtette el megemlíteni, hogy egy 1975-1980 között a FAO segítségével végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően vált a HAKI kis kutatóállomásból nemzetközileg elismert kutatóintézetté, és örömét fejezte ki, hogy a FAO-val ma is ilyen élénk az intézményi kapcsolat.

A kétnapos tanácskozás végén mindkét kulcsfontosságú területen javaslatokat fogalmaztak meg a szakértők, amelyek alapján technikai kézikönyvek kerülnek kidolgozásra, amik az akvakultúra területén dolgozó gyakorlati szakemberek számára fognak segítséget nyújtani.

Gémesi Gergely, Gémesi Csanád és beszélgetőtársuk, Szigeti Anna

Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes vívó a Szarvasi Moziban

Drónfelvétel az M44-esről.

Azért még 32 kilométer hiányzik az örömünkhöz