in ,

Népi kismesterségek nyomában – Szarvasi Szárazmalom

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóóvodája a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által kiírt „KINCSES KULTÚRÓVODA 2023” nyertes pályázatának segítségével 2024. április 10-én az Alma- és a Búzavirág csoport nagycsoportosai látogatást tettek a Szarvasi Szárazmalomban. Lehetőségük nyílt arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a régmúlt idők hagyományos őrlési technikájával, történetével. A kirándulás során a gyerekek izgalommal telve fedezték fel a malom világát és érdekességeket tudtak meg a liszt előállításának folyamatáról. A látogatás a szárazmalom bemutatásával kezdődött, a gyerekek megtudták mi is pontosan a szárazmalom és hogyan működik. Az interaktív bemutató során a malom dolgozója elmagyarázta, hogy hogyan hozzák mozgásba a lovak a malmot, és hogyan alakítják az őrlőkövek a gabonát liszté. Miután megtudták, hogyan működik a szárazmalom, a gyerekeknek lehetőségük volt felfedezni a malom környékét és megfigyelni a lovak munkáját. Az izgalom és a kíváncsiság ragyogott a gyerekek szemében, ahogy figyelték, hogy a lovak hogyan mozgatják a malom kerekét, és hogyan segítik az őrlőkövek forgását.

Összességében Szarvasi Szárazmalom látogatása egy felejthetetlen élményhez juttatta a gyerekek, sokáig emlékezetes marad számukra, és további érdeklődést ébreszt bennük a hagyományos ipari technológiák iránt.

Posgay Nóra

óvodapedagógus

Rómer Ilona festőművész tárlatvezetést tart 2024. április 12-én a Szarvasi Arborétumban nyílt Ecsetvonal című kiállításán.

Vidám és színes Rómer Ilike új kiállítása

A Gymek csatáját a Pro nyerte a Bro ellenében