in

Ember Mária díjátadó 2024

Huhák Heléna, Misurné Gerő Zsuzsanna és Szécsényi András az április 19-iki díjátadón.
Huhák Heléna, Misurné Gerő Zsuzsanna és Szécsényi András az április 19-iki díjátadón.

Budapesten, a Fugában rendezte meg április 19-én, pénteken az Ember Mária díjátadót a Raoul Wallenberg Egyesület a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) közreműködésével. Az eseményen dr. Sebes József elnök tartotta a nyitóbeszédet, majd dr. Nógrádi Gergely főkántor csodálatos hangjával varázsolta el a közönséget. Ezt követően Kardos Tamásné dr., az Ember Mária díj Bíráló Bizottság titkára átadta a díjakat a díjazottaknak: dr. Sándor Annának, a Spinoza Színház létrehozójának és működtetőjének, dr. Horváth M. Ferencnek, Vác Város Levéltára igazgatójának és megosztott díjat két fiatal történész-muzeológusnak: dr. Huhák Helénának, a Történelemtudományi Intézet Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársának és dr. Szécsényi Andrásnak, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tudományos kutatójának.

A 2016-ban alapított Ember Mária Díjat azok kaphatják, akik munkásságukkal kiemelkedő módon bemutatták a zsidó és nem zsidó magyar emberek együttélésének történetét, illetve a magyarországi kisebbségek sorsát, vagy a „Vészkorszak” tragikus eseményeit, előzményeit és következményeit a magyar történelem és kultúra részeként dolgozták fel, valamint akik kiemelten hozzájárultak a rasszizmus elleni küzdelemhez és az emberi jogok érvényesüléséhez.
EMBER MÁRIA író, újságíró (Abádszalók, 1931. április 19. – Budapest, 2001. december 30.) magyar író, újságíró, műkritikus, műfordító, történész. Az írónő a holokausztról szóló „Hajtűkanyar” című könyvének a belső oldalára saját kézírással azt írta: „Ennek a könyvnek a tárgya nem „a” zsidó sors. Amit ez a könyv elbeszél, az a magyar történelem.”

Amint azt az eseményről tudósító Misurné dr. Gerő Zsuzsanna elmondta, a regényben egy kisgyerek deportálásáról írt Ember Mária, aki ő maga volt. Bécs közelében édesanyjával és a szarvasi Gerő Oszkárral és Gerő Pállal is együtt élte meg a magyar történelemnek ezt a végtelenül szomorú fejezetét. A most elismert két fiatal történész hosszú ideje foglalkozik holokaszt-kutatással a deportálasban írt naplókkal, túlélők interjújával és Bergen-Belsen koncentrációs tábor történelmével. Szorgalmas munkájukkal megérdemelték az Ember Mária Díjat – tette még hozzá Misurné dr. Gerő Zsuzsanna.

*
Ember Mária Hajtűkanyar című regénye kölcsönözhető a Szarvasi Könyvtárból.

Tatai László

Az utolsó csabacsűdi támadás sem hozott gólt.

Nem termett pontot a hétvége

Bagosi Marianna (jobbról) bronzérmes a Sofia Openen

Bagosi Marianna bronzérmes a Sofia Openen