in ,

Szűrés és megelőzés

A szűrőkamionban a legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel 50 féle vizsgálatot tudnak elvégezni.
A szűrőkamionban a legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel 50 féle vizsgálatot tudnak elvégezni. (Fotó: Tatai László)

Igazán impozáns számokkal büszkélkedhet a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020–2030” elnevezésű kezdeményezés, ami működésének 15. évében jutott el Szarvasra április 26-án, pénteken.

Amint azt a megnyitón Dankovics Gergely programigazgató elmondta, a szűrőkamionban a legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel 50 féle vizsgálatot tudnak elvégezni, nagyon gyorsan, várólista nélkül. A szűrőkamion felszerelésének és a működtető szakembereknek köszönhetően félóránként 8 fő, vagyis a Szarvason tartózkodás idején 5500 vizsgálatot csinálnak meg teljesen ingyenesen. A szűrőkamiont kiegészítik a prevenciós programok a rendőrségi megelőzéstől az anatómiai bemutatón keresztül a 3D-s moziig. A program újabban egészült ki a Gondosóra programmal is, így a legfiatalabbaktól a legidősebbekig tudnak tanácsadással szolgálni. Dankovics Gergely végezetül megköszönte a házigazdát – Szarvas Város Önkormányzatát – képviselő Molnár Etele alpolgármesternek, hogy fogadták a programot Szarvason is.

Molnár Etele pedig azt mondta el, hogy a városban nem ez az első szűrőprogram, de ilyen komplex egészségvédelmi akció első ízben van a városban. S miután a nagy programnak nagy helyet is kellett biztosítani, ezért az előkészítésben résztvevők igencsak megdolgoztak azért, hogy zökkenőmentes legyen a szarvasi szűrőprogram.

Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője – amely a Gondosóra program felügyeletéért és megvalósításáért felel –, a megnyitó utolsó felszólalójaként a Gondosóra programról szólt röviden. Ebben a kormány a 65 éven felülieknek ingyenesen biztosít egy jelzőkészüléket, az úgynevezett gondosórát, ami egy 24 órában működő diszpécserközponttal a háta mögött segít a bajbajutottaknak. Az Európában egyedülálló kezdeményezéshez eddig már 600 ezren csatlakoztak, s Juhász Roland biztatta az időseket, vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, a fiatalokat pedig arra, hogy meséljék nagyszüleiknek a lehetőségről.

Miután Dankovics Gergely kihirdette a nap két mottóját – A szűrővizsgálat életet menthet! illetve Csak egészséges gyerekből lehet egészséges felnőtt! –, megkezdődött a sorszámok kiadása, a vizsgálatok elvégzése, a diákok pedig folyamatosan érkeztek, hogy megismerkedjenek az egészséges élet elengedhetetlen feltételeivel.

Aki a szűrőprogramról szeretne részleteket megtudni, az a www.egeszsegprogram.eu honlapra látogasson el, aki pedig a Gondosóra programról szeretne részleteket megtudni, az a www.gondosora.hu honlapot keresse fel.

Tatai László

A II. Határmenti Gospel Kurzus a kondorosi baptista gyülekezetben.

Zenével a lélek egészségéért!

Lévai Balázson hétszer játszották át a labdát a régi kollégák.

Kivégzés a Körös-parton