in

HELP, avagy a képzések angol módja

Február végén 37 tagú csoport utazott az Egyesült Királyságba Horvátországból, Romániából és Szerbiából valamint a magyar alföldi régióból, hogy részt vegyen egy egyhetes, „A képzés-fejlesztés jó gyakorlata” címet viselő workshop-on. Az esemény a Felsőoktatás Fejlesztése – Együttműködés a Képzésben (HELP) projekt második évében zajlott le. 

A három éves projekt az Európai Unió Tempus programja támogatásával valósul meg. Fő célja olyan kapcsolatokat kiépíteni, amelyek a felsőoktatás és az üzleti tevékenység közötti viszonyt fűzik szorosabbra annak érdekében, hogy párbeszéd alakuljon ki a helyi szinten megvalósuló szakképzés területein. Továbbá megkísérel helyet teremteni a felsőoktatásban, hogy ezáltal az termelő szféra és a felsőoktatás nagyobb együttműködést mutassanak egymással.

A projekt különböző egyetemek és társadalmi szervezetek között teremt viszonyt Magyarországon (Szent István Egyetem), Romániában (Temesvári Műszaki Egyetem), Szerbiában (Novi Sad-i Egyetem) és Horvátországban (J. J. Strossmayer Egyetem, Osijek), valamint szakértői támogatást nyújt az angliai Telford College of Arts and Technology. Magyarország kiemelt partnere a Gallicoop Zrt, a Körösvölgye Alapítvány és a Felina Hungaria szeghalmi egysége.

A térség, melyet a projekt lefed, nagyjából megfelel a határokon átnyúló szerbiai, romániai, horvát és magyar alföldi régióknak. Ez a közös földrajzi adottság fontos tényező volt a projekt meghatározásában, mivel az említett régió egészében véve hasonló gondokkal szembesül, amelyekhez gazdasági és társadalmi problémák is társulnak az egyes országokban. A hagyományos alföldi gazdaság túlnyomórészt a mezőgazdaságon alapszik, de jelenleg annak hanyatlásától szenved, amihez még a nem a valós igényekre épülő szakképzés és munkanélküliség is társul.

A projekt első évében kapcsolatépítés zajlott a résztvevő egyetemek és a privát szektor képviselői között. A párbeszéd eredményeképpen a partnerországok mindegyike vállalta, hogy elemzi saját, képzés iránti szükségleteit. 2009 nyarán összesen 200 munkaadó vett részt az erre vonatkozó felmérésben Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Szerbiában. A vizsgált területeken mindenhol egyaránt pozitív érdeklődés mutatkozott a HELP projekt, annak céljai és tervezett tevékenységei iránt.

A felmérés eredményei szerint a különböző képzéseket tipikusan az új technológiák bevezetésének fejlesztésére alkalmazzák. Továbbá bizonyossá vált, hogy a képzések többnyire a felsőbb vezetés számára elérhetőek, őket állítva középpontba. Minden régióban hasonló képzettségeket, készségeket hiányoltak a munkaadók. Ezek leginkább a kommunikációs készség és a problémamegoldó-, vezetői képesség hiánya.

A HELP projekt második éve a képzési programok fejlesztésére fókuszál, együttműködésben a termelő szektorral. A „Jó gyakorlat a képzés fejlesztésében” elnevezésű workshop, melynek lebonyolítója a TCAT (Telford College of Arts and Technology) volt, közvetlen módon támogatja az együttműködést. A TCAT az Egyesült Királyságban vezető szerepet tölt be a szakképzési kínálat terén. Az utazás résztvevői prezentációkat hallgattak meg, amelyek az oktatás és a vállalatok képviselői szempontjából mutatták be az együttműködést, valamint 2 termelő cégnél és vállalkozásfejlesztő szervezeteknél tettek látogatást.

Visszatekintve a hét eredményeire, a HELP-képviselők nagyon hasznosnak tartották a találkozót abban a tekintetben, hogy felkészülhessenek az üzleti szféra szereplőivel való hatékonyabb együttműködésre.

A következő néhány hónapban minden HELP-résztvevő felveszi a kapcsolatot az üzleti szektor szereplőivel, hogy megegyezésre jussanak abban, mely képzéstípusokat szükséges fejleszteni. Minél inkább megfelelő egy képzés mind az egyén, mind a vállalkozás számára, annál inkább fejlesztésre érdemes. 

A projekt utolsó évében ezekre a képzésekre kerül sor a tantermekben és a munkahelyeken.

A HELP projekttel kapcsolatos további információk elérhetők:

HELP Iroda
Tessedik Sámuel Egyetemi Központ
Szabadság út 2.
Szarvas
H-5540 
Tel: +36-66-216-581
E-mail: tempushelp@tek.szie.hu
Website:  http://www.tempus-help.uns.ac.rs

Vélemény, hozzászólás?

Vigyázz, ha jön a Vona(t)!

A drableglástrikrikolátor legendája