Connect with us

Így látjuk a nagyvilágot

Szlovénia színei

130306szlovenia

130306szloveniaEzt a címet viselte Bődi Mária úti beszámolója, amit a Városi Könyvtár „Úton” című sorozatának keretein belül rendeztek meg február 28-án. A szép számmal jelen lévő érdeklődők megismerkedhettek a Tiszántúl méretű szomszédos országgal, történelmén és tájain keresztül.

Az első világháború egyik fontos hadszíntere volt az Isonzó völgye és Doberdó környéke, ahol magyarok is harcoltak a Monarchia seregében az olaszok ellen. Az ő emléküket is őrzik a hősi temetők, a múzeumok és a nagyszabású emlékhelyek. A képes úti beszámoló révén bebarangolhattuk a hírhedt Karsztot, Bled, mesés tavát és környékét, Ljubljana nevezetességeit, Maribort és  Ptuj városát a Dráva mentén.  Láthattuk a nagyhatalmú Cillei család várát és hangulatos sétát tehettünk a fotók segítségével a Mura mentén.

A képes beszámolót irodalmi szemelvények színesítették Bődi Etelka tolmácsolásában. A múlt évben Magyar Örökség Díjjal kitüntetett vitéz Somogyváry Gyula:Virágzik a mandula című regényéből, továbbá Petőfi és Keresztúry Dezső verséből hallhattunk részleteket.     

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect