in ,

Bencsik János: a megmaradás záloga az összefogás és az önellátás

Sinka Imre polgármester és Bencsik János a fórumon
Sinka Imre polgármester és Bencsik János a fórumon

Fényesnek aligha nevezhető az a jövőkép, amelyet Bencsik János, fideszes országgyűlési képviselő festett le Békésszentandráson, a kedd esti lakossági fórumon. A képviselő gyakorlatilag hazajött, ugyanis 22 éves koráig Szentandráson élt. Mint mondta, életében ma is a szülőktől, nagyszülőktől kapott értékrend a meghatározó.

A Körös Művelődési Ház nagytermében mintegy félszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák falubélijüket. Bencsik Jánosról tudni érdemes, hogy húsz éven át (1990-2010) Tatabánya polgármestere volt. Jelenleg országgyűlési képviselő, 2010-2012. között az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkári posztot is betöltötte.

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere azért hívta meg a község szülöttét erre a lakossági fórumra, hogy első kézből kapjanak információkat olyan sokakat foglalkoztató kérdésekről, amilyen például a trafiktörvény és a földtörvény.

A trafiktörvénnyel kapcsolatban Bencsik János elmondta: helyes, hogy az nehezebb hozzáférhetőséget biztosít a dohányárukhoz. Rendben van az is, hogy a trafikokban újságot és szeszesitalt árusíthatnak. Az azonban, már nagyon nincs rendben, hogy az eredményhirdetés után a nyereséghányadot megháromszorozták.

– Ez a lépés a norma hiányát mutatja az állampolgárok számára. Ennek egyenes következménye a bizalomvesztés. Márpedig tisztában kell lennünk azzal, hogy a közösségi megmaradás nagymértékben a bizalmon múlik – hangsúlyozta Bencsik János, aki egyébként nem szavazta meg a törvényt.

A készülő földtörvénnyel kapcsolatban (amelynek pénteken lesz a végszavazása a parlamentben) a képviselő elmondta: legnagyobb hibája, hogy a helyi kisgazdaságokkal szemben a nagytőke érdekeit képviseli. Éppen ezért ő bár fideszes képviselő, mégsem fogja megszavazni.

– Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért vagyok még mindig ebben a politikai közösségben. Azért, mert vallom, hogy a hibákat belülről lehet kijavítani. Ha kilépnék a Fideszből, s csak a partvonalon kívülről kiabálnék be, akkor kevesebb eredményt érhetnék el – mondta Bencsik János. Példaként említette, hogy javaslatára a földtörvény tervezetébe bekerült a helyi földbizottságok létrehozásáról szóló passzus. Sajnos azonban csak a földvásárlásokba lesz beleszólásuk, a haszonbérleti szerződésekbe nem. Márpedig ez lenne a döntő, lévén a földek ritkán cserélnek tulajdonost, inkább a haszonbérlet a jellemző.

– Annyi kiskaput tettek a törvénybe, hogy végeredményben sajnos ez is csak a nagybirtokok érdekeit szolgálja majd – összegezte Bencsik János.

A képviselő hosszasan beszélt arról is, milyen jövő előtt állunk, különösen annak tükrében, hogy gazdaságilag 90 százalékban a külföldi tőkétől függünk.

– A tét most már a megmaradás. Nem a távoli jövőről beszélünk, hanem mondjuk tízéves távlatról. Csak azok a közösségek tudnak majd megmaradni, amelyek összefognak és meg tudják maguknak termelni a betevő falatot. Arra kell törekednünk, hogy az elkövetkező években az anyagiakban és az emberéletekben bekövetkező veszteségeket megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni – hangsúlyozta Bencsik János.

A fórumon a helyi lakosok közül is többen kifejtették véleményüket. Többségük a képviselőhöz hasonlóan úgy vélte: a helyi közösségek létét veszélyezteti az a tény, hogy az elfogadás előtt álló földtörvény nem a helyi családi kisgazdaságok érdekeit szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Újabb lépés az M44-es gyorsforgalmi út megvalósulása felé

Megyei emléknap jobbikos kezdeményezésre