in , ,

Egy szarvasi Berlinben — avagy, amerikai foci magyar módra a német ligában

Mocskonyi Gergely a Berlin Rebels színeiben

Az amerikai foci itthon alig-alig ismert sport. Egy szarvasi fiatal, Mocskonyi Gergely mégis egy ilyen csapatnak, a Berlin Rebelsnek a játékosa. Gergely 28 éves. A magyar elsőosztályú ligából, az Újbuda Rebelsből került a GFL-be, a német fociligába.

Építészmérnökként végzett a BME-n, de a válság miatt leállt építőiparban nem nagyon talált munkát, ezért úgy gondolta, hogy focivonalon próbál meg elindulni. Szétküldte jelentkezését az európai ligák csapatainak, de néhány hónapig semmi visszajelzést nem kapott. Egészen addig, amíg a berliniek el nem hívták egy egyhetes próbajátékra, majd szerződést kínáltak neki. Most a Berlin Rebels támadó falában játszik, offensive tackle, azaz feladata, hogy támadáskor kiiktassa a védőket a labda útjából, valamint megvédje az irányítót. A feladat végrehajtását nem szokták nyeszlett emberre bízni, általában itt a legnagyobbak játszanak. Mint például Gergő. 206 centi, jóval 100 kiló felett. Egy igazi hegy.

A berlini csapatban az amerikai ligából importált, másodvonalbeli játékosok az irányítók, az elkapók, a futók. Az amerikai másodvonal azért még azt jelenti, hogy bármit meg tudnak csinálni egy európai pályán. A falat saját nevelésű német ill. európai játékosokból állítják össze. Itt jön a képbe Gergely, az offensive tackle, azaz a támadó szerelőjátékos. A fal egyébként is tipikusan berlini dolog, de most nem bontani segítenek a magyarok, hanem építeni.

Az amerikai foci Gergő szerint a fizikum és a technika mellett észjáték is. Akkor hogy találhatták ki az amerikaiak? Vastag szabálykönyve van, amit folyamatosan forgatnak a játékosok.

Gergő jól érzi magát Berlinben, ahogy ő mondja, a világ egyik legjobban élhető városában. A csapat segített neki munkát találni, így ő most olyan fél amatőr – fél profi státuszban van. A sport mellett belsőépítész szakmáját gyakorolja, építi karrierjét. A csapat mindenben a segítségére van. Amellett, hogy munkát találtak neki, tőlük kap szállást, szponzorokat, meg egy csomó apróbb segítséget, ami bizony jól esik. Megbecsülik. Már csak ezért is érdemes kimenni.

Vélemény, hozzászólás?

Katkó Ferenc tanítványai játszottak a víz felett

Szalmaóriások Szentandráson