in , ,

Miért vágják ki a fákat a Deák Ferenc utcán?

Fakivágás a Deák Ferenc utcán

A címben feltett kérdést sokan megfogalmazták az utóbbi napokban. Szerda reggel óta ugyanis egymás után döntik ki a hatalmas szilfákat a Deák Ferenc utcának a Vasút utca és a Szabadság utca közötti szakaszán. A kérdésre Plavecz Évától, az említett útszakasz felújítását végző, budapesti székhelyű Turák Hungary Kft. ügyvezetőjétől kértünk választ. Mint ismeretes, a Deák Ferenc utca felújítása, kiszélesítése és parkolók építése a városrehabilitációs projekt részét képezi.

Plavecz Éva elmondta: a Deák Ferenc utcának a Kossuth és a Vasút utca közötti szakaszát a mostani 2×6 méterről 2×7,7 méteresre szélesítik. A Kossuth és a Szabadság utcai szakasz még szélesebb, 2×8,5 méteres lesz. Az előbbi szakaszon az úttal párhuzamosan, az utóbbin viszont 45 fokos szögben lesznek a parkolók, ezért van szükség ott még nagyobb szélességre.

– Az eredeti terveken a fák megmaradtak volna. A tervező ugyanis nem számolt azzal, hogy a pusztaszil gyökérzete szerteágazó, oldalirányba fut. Így amikor egyik oldalról kiszélesítettük az utat és elkészítettük az útalaphoz szükséges tükröt, a gyökereket át kellett vágnunk. A sérült gyökérzetű fák balesetveszélyesek, rádőlhetnek a házakra, vagy az autókra. Éppen ezért mielőtt a másik oldalról megkezdtük volna az út kiszélesítését, jeleztük a problémát az illetékeseknek. A terveket átdolgozták, s a megfelelő engedélyek birtokában szerdán megkezdtük a fák kivágását – mondta Plavecz Éva.

A fákat tehát az út kiszélesítése, a parkolók építése miatt kell kivágni. A kettő együtt nem megy: vagy a fák, vagy a szélesebb út. Az építkezés befejezése után pedig, ha majd új facsemetéket ültetnek, olyanokat kell választani, amelyek gyökérzete nem oldalirányba, hanem egyenesen lefelé fut.

A Deák Ferenc utcán egyébként 56 parkoló épül. A Vasút utca és a Kossuth utca közötti szakaszt aszfalttal borítják, a Kossuth és a Szabadság utca közötti szakaszon pedig térköveket raknak le.

Ottjártunkkor a Deák Ferenc utca lakói közül többen figyelemmel kísérték a munkálatokat, néhányan még fényképezőgéppel is megörökítették a fakivágásokat. Kérdésünkre két férfi is úgy nyilatkozott (név nélkül): nem bánják, hogy kivágják a fákat, mert egyáltalán nem voltak odavalók. Nagyon sok volt velük a gond, a szél gyakran tördelte az ágaikat, számtalanszor kellett emiatt hívniuk a tűzoltókat. A szilfák magasra törtek, fölkopaszodtak, többen attól féltek, hogy hamarosan a házukra dőlnek.

Vélemény, hozzászólás?

Kétszáz gólya takarítja az arborétumot

Jobbik-vélemény közbiztonságról, városrehabilitációról