Connect with us

Hírek

Segítség az időseknek: enyhíteni a magányt, növelni a biztonságérzetet

Dr. Rubovszky Csilla és Babák Mihály

Szarvason az országos átlagnál magasabb, 5,7 százalék a 80 év feletti lakosság aránya. Pontosan 904-en élnek köztünk olyanok, akik már túl vannak a nyolcadik ikszen. Az ő életüket szeretné jobbá, biztonságosabbá tenni az a program, melyet kedden mutattak be a sajtó munkatársainak a városházán.

A sajtótájékoztatót dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos, a „Segítő kezek – összefogás az idősek otthoni biztonságáért” nevet viselő program kidolgozója és Babák Mihály, Szarvas polgármestere tartotta. Dr. Rubovszky Csilla elmondta: Magyarországon összesen 475 ezer 80 év feletti ember él. A 2012-ben útjára indított mintaprogram felméréseiből kiderült, hogy legtöbbjük számára a magánytól és a bűncselekmények áldozatává válástól való félelem jelenti a legnagyobb gondot.

– A mintaprogram tapasztalataira építve mostantól 40 önkormányzat vesz részt a programban. Közülük 32 önkormányzat számára (köztük van Szarvas is) a közmunkaprogram keretében anyagi támogatást is tudunk nyújtani. Közfoglalkoztatottak, diákok és önkéntesek segítik majd az idősek magányát feloldani és egyúttal felkészítik őket arra is, hogyan kerüljék el azt, hogy trükkös csalók és más bűnelkövetők áldozataivá váljanak – hangsúlyozta az idősügyi miniszteri biztos.

Babák Mihály polgármester elmondta: Szarvason ezekben a napokban 17 nő és egy férfi állhat munkába a programnak köszönhetően. Ők azok, akik felkeresik majd a 80 év felettieket és megpróbálnak nekik mindenben segíteni. A skála igen széles: szó lehet akár sétáltatásról, az orvosságok rendszeres bekészítéséről, felolvasásról, vagy egyszerűen csak a magány oldását szolgáló beszélgetésekről.

Dr. Rubovszky Csilla elmondta azt is, hogy a program jelenleg 9 hónapra, azaz jövő május 31-ig szól. Ehhez a Belügyminisztérium biztosít anyagi forrást, de bíznak abban, hogy a 2014-20. közötti időszakban Európai uniós támogatást kapnak hozzá.

A szarvasi időseket a polgármester hamarosan levélben tájékoztatja a lehetőségről. Fontos információ, hogy a 18 ember, akik ezt a munkát végzik majd, igazolvánnyal rendelkezik. Mielőtt az idősek bárkit beengednek az otthonukba, kérjék ezt az igazolványt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia

Alföldi lányok is elbírnak a hegyekkel

Sport

Jóembert keres(t)ünk, jóembereket találtunk…

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hétvégén zajlott a Fakupa második fordulója

Sport

Hirdetés

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect