Connect with us

Hírek

Kádár vitéz és földijei elfoglalták a könyvtárat

Kocsis Csaba író, költő, fotóművész

A magyar kultúra napján Bíró Gyula vendége volt Kocsis Csaba író, költő, fotóművész, akit most tollforgatói oldaláról ismerhettünk meg. Fotósként már három kiállítást jegyez Szarvasi viszonylatban, de ne feledkezzünk el gyakorlati alkotó tevékenységéről sem, amit vagy harminc éve a debreceni tanítóképző üdülőjének építésekor fejtett ki mint önkéntes segédmunkás.

Ismeretségük Berettyóújfaluból származik, ahol kultúrház-, ill. iskolaigazgatóként forgatták a modern kor fegyverét, a nyelvüket. Berettyóújfalu jelenkori hősei ezúttal egy korábbi hőst mutattak be, Kádár vitézt, aki 1658 szeptemberében a tatárokkal vívott csatában a berettyóújfalui malomgáton esett el, akinek testé egy célzott feltárás során nagy bizonyossággal azonosították is.

Kádár vitéz történetét Bíró Gyula akkori iskolájában kötelező olvasmánnyá tette. Valóságos Kádár vitéz kultuszt alakítottak ki a környéken, aminek a csúcsán 1500-an látogatták meg a Füsti-kastélyban a híres földi tiszteletére tartott rendezvényt.

A könyvbemutatón érintették közös művüket, Az utolsó párttitkárt, valamint Kocsis Csaba legújabb könyvét, a Pilátust a keresztúton címűt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Keller Dávid Fotó: Keller Dávid

Végleg Újkígyósra került a Csery-kupa serlege

Sport

Fotó: gallicoop.hu Fotó: gallicoop.hu

Kezdjük pulykahússal a napot!

Gazdaság

A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán) A képek Szarvasi FC-Békéscsaba 1912 Előre mérkőzésen készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Csabai sikerrel zárult az U9-esek Szarvas Kupája

Sport

Szarvasi hallgatónak lenni különleges

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect