Connect with us

Hírek

Nemzetiségi regisztráció: ne tagadjuk meg őseinket!

Mótyán Tibor és Fuzik János

Ne tagadjuk meg szüleink, nagyszüleink kultúráját! – erre biztatott Mótyán Tibor, a szarvasi szlovák önkormányzat elnöke azon a fórumon, melynek témája a nemzetiségek választási regisztrációja volt. A január 29-én megtartott rendezvénynek a Cervinus Teátrum adott otthont.

A mintegy 70-80 érdeklődőt Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke részletesen tájékoztatta a 2014. évi országgyűlési és helyhatósági választásokkal kapcsolatos, a nemzetiségeket érintő tudnivalókról. Mint mondta, az erről szóló hivatalos tájékoztatást nem tartják megfelelőnek, ezért is döntöttek úgy, hogy az ország számos pontján fórumokat tartanak a témáról.

– Magyarországon most először nyílik lehetőség arra, hogy a nemzetiségek választott (nem delegált!) képviselői is bekerülhessenek a parlamentbe. Amelyik nemzetiség országos önkormányzata listát tud állítani, annak már szószólója biztosan lesz az országgyűlésben. A szószóló azonban csak tanácskozási joggal rendelkezik, szavazati joggal nem. Ahhoz, hogy parlamenti mandátumot is tudjunk szerezni, feltétlenül szükség van minél több szavazatra – mondta Fuzik János.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke arra biztatta a szarvasi és környékbeli szlovákokat, hogy a március 21-i határidőig regisztráltassák magukat. Aki az ehhez szükséges nyomtatványt nem kapta meg postán, az beszerezheti a helyi nemzetiségi önkormányzatnál. A regisztrációs lap az interneten is kitölthető (www.valasztas.hu).

Fontos tudnivaló, hogy aki az országgyűlési választásokon valamelyik nemzetiségi listára szavaz, az pártlistára nem szavazhat (így ugyanis két szavazata lenne).

Aki most felvételét kéri a nemzetiségi névjegyzékbe, az az őszi helyhatósági választásokon a helyi, a megyei és az országos nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire is szavazhat. Amennyiben a megfelelő kockába „x”-et tesz, akkor a tavaszi országgyűlési választásokon is szavazhat a nemzetiségi listákra.

Fuzik Jánostól megtudtuk azt is, hogy a 2011. évi népszámlálás adatai szerint Magyarországon 35 208-an vallották magukat szlováknak. Közülük 8887-en Békés megyeiek. Szarvason 1822-en vállalták szlovákságukat, ez a lakosság több mint 10 százaléka, ami országos viszonylatban is magas arány.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy a szlovákság érdekeit hatékonyan tudják érvényesíteni, szükség van arra, hogy minél többen kérjék felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe és el is menjenek szavazni.

Mótyán Tibor, a szarvasi szlovák önkormányzat elnöke és Frankó Anna, a Vernost Szlovák Kulturális Kör elnöke egyaránt arra biztatta a helyi és környékbeli szlovákokat, hogy a nemzetiség jövője érdekében regisztráljanak a választási névjegyzékbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect