Connect with us

Csabacsűd

Csabacsűd is csatlakozott a Mintamenza Programhoz

Prohászka Béla és Molnár József

A csabacsűdi önkormányzat is bekapcsolódott a Mintamenza Programba, melynek célja, hogy a gyermekek minél egészségesebben táplálkozzanak. Az erről szóló megállapodást január 30-án írták alá a csabacsűdi községházán.

A rendezvényen Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott szólt arról, hogy a 2011-ben útjára indított program – amely Prohászka Béla Venesz-díjas szakács szakmai irányításával valósul meg -, jelentős sikereket ért el.

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a legfontosabb cél az egészséges táplálkozás megteremtése a közétkeztetésben. Ehhez minél több helyben megtermelt alapanyagot kell felhasználni, ami egyben felvevőpiacot biztosít a helyi termelők részére.

Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos mindenekelőtt azt emelte ki, hogy minél jobb a lakosság egészségi állapota, annál jobb lesz az ország gazdasági teljesítménye.

Prohászka Béla mesterszakács elmondta: a mintamenza ugyan munkaigényesebb, de sokkal finomabb, mint a „kényelmi” termékeket (például levesporokat) felhasználó menzák. A kistelepüléseken szerencsére még vannak egészséges alapanyagok. Szólt arról is, hogy a Mintamenza Program jövőbeni céljai között szerepel, hogy minél több szálkamentes magyar halat, marhahúst és vadhúst tegyenek a gyerekek tányérjára.

Molnár József, Csabacsűd polgármestere hangsúlyozta: a Start közmunkaprogram keretében sok zöldséget megtermeltek a napközis konyhára. A péksüteményeket is helyi vállalkozótól szerzik be. Tervezik, hogy a jövőben a közmunkaprogramon belül állattenyésztéssel is foglalkoznak majd, amivel tovább bővülhet a közétkeztetésben felhasznált egészséges alapanyagok sora.

A felszólalások után a helyettes államtitkár, a megyei kormánymegbízott, a megyei tiszti-főorvos, Csabacsűd polgármestere és Prohászka Béla mesterszakács is ellátta kézjegyével a Mintamenza Programhoz történő csatlakozásról szóló dokumentumot.

Ugyanezen a napon egyébként Békés megyében további három település – Köröstarcsa, Kaszaper és Battonya – is csatlakozott a programhoz.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán) Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A jubileumok jegyében telik 2020 Csabacsűdön

Csabacsűd

Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva)

Molnár József: Értékeljük karácsonyt olyan múló pillanatként, amely később örömteli emlékké válik

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Meggyújtották a második gyertyát is Csabacsűdön

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect