Connect with us

Hírek

Pénteken éjjel érdemes az eget nézni

A fenti kijelentés az Amatőrcsillagászok Baráti Köre tegnapi előadásán hangzott el. A megállapítást Szklenár Tamás tette, amit arra alapozott, hogy a péntekről szombatra virradó éjjel a Föld egy üstökös, a 209P/LINEAR szétszórt anyagmaradvány-felhőjén halad át, ami látványos csillaghullást eredményezhet. Vagy semmit, mert ennek is van realitása.

A csillaghullás radiánsa valahol a Sarkcsillag környékén lesz, ami nem azt jelenti, hogy minden tűzcsík abból a pontból jön, hanem azt, hogy azon haladna át, ha meghosszabbítanánk a nyomvonalukat. Egy rossz hírrel is szolgált Szklenár Tamás az előadásokat rendszeresen látogató, és szeptemberben iskolába készülő Nándinak és korosztályának, mégpedig azt, hogy tartsák nyitva a szemüket az ilyen jeles alkalmakkor, mert elképzelhető, hogy harminc év múlva alig lesznek hullócsillagok még augusztusban sem, mert a Föld folyamatosan takarítja a zónát az űrbéli maradványoktól. De erről is csak harminc év múlva tudunk biztosat mondani. Az biztos, hogy régeben tűzijátékszerű csillaghullásokról szólnak a feljegyzések, amire a modern előjelzések és megfigyelések korában sem szólnak beszámolók.

Pénteken éjjel érdemes megkeresni a Sarkcsillagot az északi égbolton, ami nem nehéz, mert északon ezt lehet először meglátni, ami egyben a Kisgöncöl rúdjának utolsó csillaga.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect