in , ,

Kié lesz az idei év kedvenc szilvás sütije?

Novodonszkiné Zana Anasztázia

A Szarvasi Szilvanapok szervezője, a Cervinus Teátrum – a tavalyi év nagy sikerére való tekintettel – idén is meghirdeti receptversenyét. A háziasszonyok és háziurak ezúttal is három kategóriában nevezhetnek: a zsűri hagyományőrző (nagyszüleink által, hagyományos alapanyagokkal és eljárással készült), modern (ízvilágában, készítési módjában és összetevőiben), valamint egészségmegőrző finomságok receptjeit várja.

Kugyeláné Décsei Mónika, a Cervinus Teátrum munkatársa hangsúlyozta, nem a kész süteményeket kell beküldeni, hanem csupán a recepteket várják. Egy nevező azonban több finom receptet is papírra vethet. Hozzátette továbbá, bár a gasztrokulturális rendezvényt a szilva fémjelzi, lekváros és gyümölcsös süteményekkel is lehet nevezni. A pályázatban szerepelnie kell a hozzávalóknak, az elkészítés módjának, valamint egy fotónak a süteményről. A nevezés ingyenes, tehát bárki, aki kedvet és bátorságot érez, megmérettetheti magát.

2013-ban, az első ízben meghirdetett verseny nagy sikert aratott. Az alkalmat 37 háziasszony ragadta meg, akik összesen 60 receptet küldtek be a felhívásra. Közülük Novodonszkiné Zana Anasztázia, budapesti induló „szilvadliját” találta a cukrászokból, pékekből és dietetikusokból álló zsűri a legjobbnak.

– Már kezemben volt korábban is ez az alaprecept, amit évekig tökéletesítgettem – árulta el a szilvadliról a győztes. Nem túl bonyolult, egyszerű hozzávalókból áll, így szinte bárki elkészítheti. Egyetlen különleges adaléka van, a japán tyúktojás. A családunk ugyanis itt, Budapesten japán tyúkokat tenyészt. Ez azonban hagyományos tojással is helyettesíthető. A süti szerintem bármikor előhúzható a tarsolyból, pl. egy borongós délutánon és akár a gyerekeket is be lehet vonni az elkészítésbe.

Novodonszkiné Zana Anasztázia hozzátette, a tavalyi győzelem hatalmas élmény volt számára. Már a telefonhívásnál megdobbant a szíve, a rendezvény ideje alatt pedig a színpadon is megoszthatta a közönséggel az első helyezett receptet. A legemlékezetesebb momentum azonban mégis az maradt a számára, amikor a porcukros arcú gyerekek újra és újra nyúltak a süteményért és repetát kértek. Azóta Anasztázia a főnökének és több kollegájának is megsütötte a szilvadlit, a Szarvasi Szilvanapokról és a városról pedig mindenkinek rajongással mesél.

Az idei receptverseny határideje augusztus 25-e. A recepteket a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. címére, a Kossuth tér 3. szám alá vagy a szilvasuti2@gmail.com e-mail címre várják.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre várhatóan szeptember 13-án, a XVII. Szarvasi Szilvanapok keretében kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Segédmotoros balesete Szarvas külterületén

Sziget-kék: mese Zentáról