in , , ,

Egészségügyről szakmai szemmel dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral

Dankó Béla, dr. Zombor Gábor és Babák Mihály

Aktualitásokról, tervezett változtatásokról, jelenlegi helyzet értékeléséről, az egészségügy jelenéről és jövőjéről kérdezte országgyűlési képviselőnk, Dankó Béla dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt azon a szakmai fórumon, amit a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartottak tegnap este. Babák Mihály polgármester előzetesen vagy tíz témakört sorolt fel, amiről hallani szerette volna parlamenti padtársa véleményét.

Az eseményre meghívást kaptak a szarvasi orvosok, ill. az egészségügyben dolgozók, valamint ott voltak a képviselők is. Eljöttek a környező települések polgármesterei, Molnár József Csabacsűdről, és Brlás János Kardosról. Dr. Zombor Gábor régi ismerősként üdvözölte a szakorvosok egyikét, dr. Kallai Jánost, akivel – mint mondta – még egyetemista korukban voltak nagy barátok.

Dr. Zombor Gábor átfogó kor- vagy inkább kórképet adott a jelenlegi egészségügy helyzetről, aminek meggyógyításáról alkotott szakmai véleménye összecseng Orbán Viktor miniszterelnök szándékával.

Szarvasi szempontból négy olyan téma volt, ami a nem szakmai réteget foglalkoztatja, ill. egy, amiből nem vesz észre semmit, de a háttérben azért ott van.

Orosháza vs. Békéscsaba

Az Orosházához vs. Békéscsabához való tartozás kérdésében változás várható, ha a rendszeren átmegy dr. Zombor Gábor véleménye.

– A gyógyulás nem csak orvosi technika kérdése, 50 százalékban bizalom kérdése, és lehetővé tenni, hogy a betegek olyan kórházba mehessenek, amiben bíznak – mondta az államtitkár, ami mögött a Békéscsabához való tartozás remélhetjük.

Háziorvosok

A háziorvosok korfájának fiatalítására két komoly esélyt lát dr. Zombor Gábor, mivel az új EU-s forrásokból aminek a tervezése és a prioritások meghatározása éppen folyamatban van, komoly összegeket lehet majd elcsípni. Egyrészt egy, nyugaton már működő módszert vezetnének be az alapellátásban dolgozók tehermentesítésére, valamint pályázati rendszert dolgoznának ki a fiatalok számára a praxisok megvásárlására. Az alapellátásban az eddigieknél jóval nagyobb fejlesztéseket kell biztosítani, rendezni kell az alapellátásban dolgozók helyzet, jelentette ki, amivel Orbán Viktor miniszterelnök is egyetért, ami alatt mind a pénzbeni, mind az környezetbeli rendezést értik.

A hozzászólók között dr. Bencze Sándor javasolta, hogy a törvénybe tételesen bele kellene foglalni az önkormányzatok tételes, konkrét minimumvállalásait, hogy a környezet kiszámíthatóbb legyen. A javaslat nyitott fülekre talált.

Ügyelet

Fél éve még dr. Zombor Gábor is egy kistérségi társulás elnöke volt Kecskemét polgármestereként, így aránylag komoly ismeretei és tapasztalatai vannak e témában.

Két alapvető problémát határozott meg.

– Az egyik az, hogy bizonyos létszám alatt veszteséges az ügyeleti ellátás, ki kell pótolni az önkormányzatoknak, mert csak bizonyos létszám és településszerkezet esetén lehet nullszaldóval üzemeltetni. A másik állandó neuralgikus probléma, hogy ki ügyeljen. Általában a háziorvosok leterheltsége olyan, hogy az egész hetes készenlét után olyan, hogy a hétvégi ügyeletet már nem szívesen vállalják – mondta az egészségügyi államtitkár és hozzátette, hogy bár a szerződésükben benne van ennek ellátás, az önkormányzatok egy komoly gesztust szoktak gyakorolni azzal, hogy leveszik ezt a nyakukról és erre specializálódott vállalkozásokra bízzák.

– Az a tapasztalat, hogy ahol nagyon messziről jön az ügyeleti szolgáltató, akit nem ismernek helyben, ott mindig gond van. Helyiek nélkül nagyon nehéz megfelelő garanciákat ebbe a rendszerbe tenni még a legnagyobb jóindulattal és a legjobb finanszírozás mellett is – mondta az országos tapasztalatokra hagyatkozva.

– Ahol teljesen kimaradnak a helyiek az ügyelet szervezéséből és magából az ügyeletből, mindenhol az a végeredmény, hogy az a vállalkozás, ami távolról jön, a legolcsóbb munkaerőt, leginkább könnyen hadra fogható, sokszor máshol már nem alkalmazott embereket hozza. Ez részben a megbízó felelőssége, részben finanszírozási probléma. Általában a nagyobb városokban van sok rezidens, és könnyebb megoldani ezt az egyetemi városokban. Nehéz jó tanácsot adni ebben az ügyben. Ehhez azért szerencse is kell, hogy jól sikerüljön összegezte az ügyelet kérdését dr. Zombor Gábor.

Szakorvosok ex lex állapotban

A szakorvosok dolga több vonatkozásban, a tulajdonos (GYEMSZI), a kompenzációs támogatásokból és az egészségügyi bérrendszer rendezéséből való kimaradás, és a működési kiadások finanszírozása szempontjából valamint a vis major alapból való részesülés esetében is ex lex állapotban leledzik. A megbeszélés után dr. Kallai János a következőképpen értékelte az államtitkár által elmondottakat.

– Hasznos volt ez a mai tájékoztató, mert a szakorvosi kft. helyzetének a tisztázására kaptunk ígéretet, mely szerint ebben a sajátos helyzetben levő szolgáltató a dolgozóinak, ill. a benne dolgozó asszisztenseknek, szakápolóknak a bérét tudnánk valamennyire rendezni, ill. ez a kettős helyzet a gazdasági társaságoknak, ill. az állami tulajdonnak a viszonyát próbáljuk meg az államtitkár úrral rendezni. Az ehhez szükséges jogszabály módosítására kaptunk ígéretet, miszerint mi is részesülünk azokból a kompenzációs forrásokból amikből más, állami finanszírozott szolgáltatók is részesülnek – mondta dr. Kallai János.

Vélemény, hozzászólás?

Echo TV: bemutatkozott a Benka

A Székely Szakképző Iskola a Szilvanapokon