Connect with us

Csabacsűd

Karácsonyig mindenki megkapja a szociális tűzifát Csabacsűdön

A tavalyi évhez képest idén közel két hónappal korábban, már december elején megkezdődött a szociális tűzifaosztás Csabacsűdön. Idén összesen 67 fő részesül támogatásban, akik között összesen 57 erdei köbméter keménylombú fát szállítanak házhoz. Ez csak kevéssel marad el a korábbi mennyiségtől (71 köbméter).

– Önkormányzatunk köbméterenként 1000 Ft+áfával járult hozzá a pályázathoz – tájékoztatott Molnár József polgármester. Gondoskodtunk az erdészettől a településre való szállításról, ami 3 kamionfordulóval történt meg, valamint a lakossághoz is a közreműködésünkkel jut el a fa.

Valamennyi benyújtott igény támogatásban részesült, vagyis megfelelt az előírt feltételeknek. Az önkormányzat a jövedelmi viszonyok alapján mérlegelt: családok esetében a kereset nem haladhatta meg a 60 ezer Ft-ot személyenként, egyedülállóknál a felső határt 71200 Ft-nál húzták meg.

Az osztás a hét elején kezdődött meg. Az enyhe decemberi időjárás kedvezett a munkának, ezért rövid területfelmérés után már az első nap tíz háztartásba jutott el az igényelt mennyiség.

– Először a nagyobb tételeket visszük, ami 1,4 köbméternél kezdődik. Keménylombú tölgy-és bükkfát hordunk, aminek nagyon örülnek a helyiek. Igaz, nem konyhakészen érkezik a fa, de ebben is tudunk segítséget nyújtani, mert több szakemberrel kapcsolatot tartunk, akik szívesen házhoz mennek – mondja Gilan György termelésirányító, miközben éppen egy újabb háznál fékez le a teherautó.

Hozzátette, a harmadik éve működő program nagy segítség a településen élőknek, különösen az egyedülálló időseknek, akik az alacsony nyugdíjukból csak nehezen tudják megoldani a téli fűtést.

– Eléggé zsebbenyúlós időszakról van szó – mondja aggodalmasan Litauszki Pál, aki lányával és nyolc éves unokájával él egy háztartásban. Minden évben igyekszünk előregondolkodni, apránként vesszük meg a tüzelőt, mert egyszerre nem tudnánk. Tavaly volt kukoricacsutkánk is, ami ugyancsak sokat segített. Úgy számolom, 60-70 mázsát eltüzelünk egy télen, ezért is örülünk ennek a 9-10 mázsányi fának, ami egy darabig biztosan kitart.

Az önkormányzat munkatársai úgy számolnak, egy héten belül minden otthonba eljutnak, de legkésőbb karácsonykor már garantáltan melegedhetnek a családok a várva várt segítséggel.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán) Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A jubileumok jegyében telik 2020 Csabacsűdön

Csabacsűd

Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva)

Molnár József: Értékeljük karácsonyt olyan múló pillanatként, amely később örömteli emlékké válik

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Meggyújtották a második gyertyát is Csabacsűdön

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect