Connect with us

Oktatás

Hagyományőrzés a Benkában

Iskolánk nagyon fontosnak tartja a népi hagyományok ápolását és annak megőrzését.  Ez több formában is megmutatkozik az intézményünkben, hiszen lehetőség van citeraoktatáson részt venni, illetve a népdalkincseiket bővíteni a népdalének szakkörön belül.

Ezáltal nagy örömmel fogadtam, amikor a „Hazánk nemzeti kulturális örökségének megőrzését, nemzetségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatására” beadott pályázatomat nyertesként bírálták el.

A pályázati program célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek a jeles napok szokásdallamaival stílusjegyeik szerint, és a hozzátartozó ünnepi szokásokkal, hanganyaggal, képekkel, videókkal is illusztrálva. Kiemelt figyelmet kap az advent, farsang, húsvét, pünkösdi ünnepkörrel való részletes foglalkozás, hiszen kiegészül kézműves foglalkozásokkal is.  Citerán ezen ünnepkörökhöz kapcsolódóan tanulunk a diákokkal dallamokat, megfelelő játéktechnikával.

A gyermekek részt vehetnek rendhagyó ének-zene, népzene órákon ahol személyesen találkozhatnak népművelő művészekkel, és tanulhatnak tőlük szebbnél szebb népdalokat, citerán dallamokat. Lehetőség van elutazni Budapestre, ahol valamennyien meglátogatjuk az „Országos Táncháztalálkozó, és Kirakodóvásár” rendezvényt, ahol számos koncerteket, népművészeti alkotásokat tekinthetünk meg, és zárásul egy fantasztikus közös táncházban táncolhatunk nemes táncoktatóktól.

Úgy gondolom, izgalmas programokat ajánl ez a programsorozat az iskolánk tanulóinak, remélem mindenki számára nagy élményt fog nyújtani.

Boczonádi Zsuzsanna tanítónő / Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű) Molnár János (gitár) és Nánási Attila (ének, gitár), Czibulya Zsuzsanna (hegedű)

Saját dalokkal lepi meg a közönséget az ART zenekar

Beharangozó

Luca napi fénykereső – iskolai játszóház a Gyakorlóban

Oktatás

Elkészült a szarvas városi geotermikus rendszer fejlesztés II. üteme

Szarvas

Felhívás – Túzok Vándorkupa alkotói pályázatra

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2015. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect