Connect with us

Hírek

Harmincadszor idéz múltat a Szarvasi Krónika

Tatai László és dr. Kutas Ferenc
Tatai László és dr. Kutas Ferenc

Bár mindössze a véletlen műve, a sors szerencsés fintorának köszönhetően épp 30 szerző jegyzi a Szarvasi Krónika napokban megjelenő 30. számát. Az eredetileg folyóiratnak szánt kiadvány 1988 óta rendszeresen megörvendezteti a helytörténet iránt érdeklődőket. A krónika azonban jóval több, mint tematikus rendezése a régmúlt és a közelmúlt eseményeinek: egy-egy történet olvasásakor sorsok, emberek, példaértékű életutak peregnek le a képzeletünkben, akiktől gyakorta ma is erőt meríthetünk.

– Egyik szerkesztőtársunk megbetegedett, stroke-ot kapott. Mivel egyedül élt, hosszú ideig hevert eszméletlenül, míg rátaláltak. Kórházba vitték, de a család szerint állapota nem javult. Egy héttel később kértek a családtagjai, hogy mint régi barát látogassam meg, hátha az ismerős arc jó hatással lesz rá. Szemével jelezte, hogy felismert, de szólni, mozdulni nem tudott. Reménytelennek láttam helyzetét. A főváros környékén élő lányának családtagjai – saját felelősségükre – magukhoz vették édesapjukat, és a magatehetetlen emberhez 24 órás felügyeletet biztosítottak. Gondosan ápolták, tornáztatták, beszéltek hozzá, és hosszú, áldozatos munkával elérték, hogy önállóan közlekedni ugyan nem tud, de beszédkészségét, szellemi teljesítőképességét visszanyerte. Két év után lediktálta az élettörténetét, amelynek első része már a tavalyi Krónikában megjelent, most pedig folytatódik – idézi fel az egyik írás megrendítő hátterét dr. Kutas Ferenc felelős szerkesztő.

A kötet – elődeihez hasonlóan – olyan írást is tartalmaz, amelyet szinte az utolsó pillanatban vetettek papírra. Egy ember a határból címmel pl. Jansik György mesél a tanyavilágban megélt gyermekkorról, a katonaság megpróbáltatásairól és a dolgos hétköznapokról. A mese véget értével szinte egy időben azonban sajnos Gyuri bácsi élete is megszakadt. Márciusban, a tavasz beköszöntével végleg búcsút vett szeretett családjától.

A Szarvasi Krónika négy jól ismert nagy fejezetből, a Jelenidőben, Múltunkat idézve, az Elődeink életéből és az elmúlt év kiadványait, eseményeit leltárba szedő Szemle rovatból épül fel, de több visszatérő alcímmel is találkozhatunk. Csapó Imréné Vaskor Anna – szüleire emlékezve – egy parasztcsalád küzdelmes életútját meséli el, dr. Kutasné Szarka Judit pedig a 90 éves Kondacs Marika néni hányatott sorsát tárja az olvasó elé.

Az elfelejtett szarvasiak c. részben a Haviár és a Chován család kerül bemutatásra, míg a gondosan összegyűjtött szarvasi képeslapok sorából a május 1-jét és Magyarország közepét ábrázoló, megkopott képeket vették elő a ládafiából.

Az In memoriam fejezetben ezúttal Stafiara Sándorra, dr. Pilishegyi Józsefre és dr. Szilvássy Lászlóra emlékeznek, és a Szemle rovatban is apróbb változások figyelhetők meg. A tavalyi év nyomatásban megjelent művei mellett ugyanis már a Cervinus Teátrum és a Zenepavilon programjait is tartalmazza.

A jubileumi krónika május 8-tól megvásárolható a Líra könyvesboltban, a Városi Könyvtárban, a Tessedik Sámuel Múzeumban, a Debi ABC-ben, valamint a Vasipari Zrt.-nél.

A cikk alapját a Körös Televízió stúdiójában rögzített stúdióbeszélgetés képezte.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Szuper jó szlovákos farsang

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Fakupa IV: A Szarvasvadász nyert, az összetettet is vezeti

Sport

Sükösd Attila, Neumann Péter és Hajduch Nándor Sükösd Attila, Neumann Péter és Hajduch Nándor

Bronz és ezüst a somogyjádi kadet válogatóról

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect