in , ,

Napsütést hozott az arborétumi kamaramuzsika

Úgy tűnik, az égiek is szívesen hallgatnak zenét, mert kilenc éve még egyetlen kamarazenei koncert sem maradt el vagy szakadt félbe az időjárás viszontagságai miatt. A Szarvasi Kamarazenekar 2008 óta minden tavasszal és ősszel kitelepül az arborétum fái alá, klasszikus zenével csalogatva közelebb a járókelőket.

Május első vasárnapján is eljutott hangjuk a zenekedvelő közönséghez. A virágba borult kert és a kamarazenakar hívó szavát sokan elfogadták, mások pedig a zenét hallva közelítették meg a még üresen álló székeket.

– Évről évre rendszeresek a meghívások, mivel úgy gondoljuk, hogy az az érzés, amit a zene kivált a hallgatóságból, jól illeszkedik ahhoz a látványhoz, amit az Pepi-kert nyújt – vélekedik dr. Hanyecz Katalin igazgató.

A bevezetőben kapcsolódtak a hétvégére eső ünnephez is. Harsányi Botond – immár 3. alkalommal – egy anyák napi versikével köszöntötte az édesanyákat, amire a zenekar dallal kontrázott. Mozart Kis éji zeneként elhíresült G-dúr szerenádjával teremtették meg a délután hangulatát, majd a műfaj legnagyobbjait megszólaltatva, és könnyedebb hangvételű filmzenék felé is kalandozva jutottak el a kortárs zeneszerzőkig.

– Úgy gondolom, ez a koncert már hozzátartozik a zenekar életéhez. Anyák napja környékén mindig megjelenünk, és ily módon köszöntjük a tavaszt. A közönségünk szerencsére elkísér bennünket, ez pedig megerősít bennünket, és újult erővel vágunk bele a nyári szerepléseknek – mondja a koncert előtti utolsó pillanatokban Vass István koncertmester.

Az 1964 óta megszakítás nélkül működő zenekar tagjai közül vannak olyanok, akik több mint 30 éve foglalják el ugyanazt a széket, de szerencsére az utánpótlás miatt sem kell aggódniuk. Az elmúlt évtizedekben emellett egy vaskos kötegre való repertoárt halmoztak fel, amit igyekeznek frissen tartani, és évről évre újabb darabokkal bővíteni.

A Szarvasi Kamarazenekar a nyár során számos meghívásnak tesz még eleget, legközelebb pedig október elején, a zene világnapjához kötődően pihennek meg az arborétum kis tisztásán.

Vélemény, hozzászólás?

Élménykiránduláson a gyakorlósok

Tatai László és dr. Kutas Ferenc

Harmincadszor idéz múltat a Szarvasi Krónika