Connect with us

Hírek

Vas István: Nincs jó zene vagy rossz zene, csak a zene van

A tavalyival ellentétben idén az időjárás kegyes volt Zenepavilon közönségéhez. Több mint kéthónapnyi nyáresti kikapcsolódást követően ugyanis ezúttal zöldben vehettek búcsút szabadtéri muzsikát kedvelők az elmúlt hónapok színfoltjától. A főszerepet hagyományosan a Szarvasi Kamarazenekar kapta, aki Hadadi László világhírű oboaművésszel kiegészülve szórakoztatta a hallgatóságot.

– Ez számunkra egy ünnep, és egyúttal a szabadtéri fellépéseink is zárulnak. Ezt követően elkezdünk az őszi fellépéseinkre készülni. Jövő hónapban Budapesten mutatkozik be Szarvas, az eseményen pedig a zenekar is közreműködik. Ez valószínűleg szabadtéren lesz, vagyis rögtön ellent kell mondanom az előzőekkel. Továbbá az októberi arborétumi hangversenyt is a természetben tartjuk, vagyis ha jobban belegondolok, hol vannak még a koncerttermek –sorolja vidáman felkacagva Vas István koncertmester az elkövetkező időszak feladatait.

Az 1964-ben alakult formáció magját a vonósok adják. Mellettük a műsorra tűzött stílusok és darabok határozzák meg a zenekar további összetételét. Céljuk, hogy lehetőséghez mérten teret biztosítsanak az elszármazott növendékeknek, és mind gyakrabban vendégül lássák őket Szarvason.

– Ilyenkor, ünnep alkalmával csak jókat lehet mondani, mert amikor végre összeáll a zenekar, akkor összetartható, addig a nehéz, amíg nem látom itt mindnyájukat a színpadon. Ez egy jelentős logisztikai mutatvány: a volt növendékeink lakása szerte az országban, Szegedtől Budapestig mindenütt megtalálható, ezért nem könnyű a próbák szervezése – avat be a szervezéssel járó nehézségekbe is.

Pechan Zoltán karnagyként a ’70-es évek közepe óta áll a zenekar élén. A stafétabotot Láng Gusztáv igazgatótól vette át, aki örömmel vállalta a „lelkes társaság” dirigálását.

– Abban az időben is több városi rendezvényen szerepelt a zenekar. A legjelentősebb közülük a tanári hangverseny volt, amelyen a zenekar mindig fellépett, és kísért néhány tanár kollégát is. De szerepeltünk ifjúsági hangversenyen és városi rendezvényeken is, bár úgy veszem észre, az utóbbi években gyarapodott ezeknek a száma, vagyis fejlődött a város zenei igénye – emlékszik vissza a kezdeti időszakra.

Azt tapasztalják, hogy az elmúlt évtizedek során sikerült kinevelni egy zenekedvelő közönséget, akik sohasem hiányoznak a fellépéseikről. Ez számukra a legnagyobb jutalom.

A fellépésen a kamarazenekar képzeletben bebarangolta a különböző zenei korokat, kezdve a barokk zene kiemelkedő alakjával, Vivaldival. Mindemellett kitekintettek a filmzenékre is, és jól ismert slágerek feldolgozásait is elhozták a családias nyáresti hangulatban búcsúzó hallgatóságnak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect