Connect with us

Hírek

Sokan az utolsó napokra hagyják az iskolai bevásárlást

Hétfőn olyan sok vásárlónk volt, hogy bár teljes kapacitással dolgoztunk, ha lett volna vállalkozó szellemű, az utcáról is behívtuk volna – érzékelteti az iskolakezdés előtt rohamot Zsapka Györgyné, a Zsapír Bt. tulajdonosa. A növekvő tendencia augusztus elején kezdődött, a becsengetés előtti utolsó napokban pedig elérte a tetőfokát. Ez persze nem azt jelenti, hogy a családok minden esetben a végsőkig halogatják a családok a tanszerek beszerzését, de néhány apróság beszerzése gyakran egészen a nagy visszaszámlálásig kitolódik.

– Már minden megvan, csak a könyvjelzőket kell kiválasztani – mondja Majorné Almási Gabriella, aki harmadikos kislányával, Zsófival nézelődik az üzletben. A tankönyveket most kaptuk meg, még azokat is be kell csomagolni. Összességében nem annyira megterhelő az évkezdés. A tankönyveket támogatják, s bár emellett azért mindig van kiadás, szerintem 10 ezer Ft-ba beleért.

A papír-és írószerbolt vezetője elmondta, a szempontrendszert leginkább két tényező, az ár és a minőség befolyásolja. Üzletükben igyekeznek minden pénztárcának megfelelni, így pl. iskolatáskához már 5-6 ezer Ft-ért hozzá lehet jutni, de igény szerint a 25-30 ezer Ft-os, töltött táskát is beszerzik.

Pozitívumként értékeli, hogy a szülőket 90%-ban a praktikum vezérli. A trendek többnyire csak a kisebb horderejű iskolaszereknél érvényesülnek, ahol már a kedvenc mesefigurákat és márkákat is figyelembe veszik.

– Már egy kört tettünk, most vesszük meg az elmaradt dolgokat. A nagyfiam 6. osztályos lesz, ezért a tankönyvekért is fizetnünk kell. Kb. 15 ezer Ft-ra számítok, és emellett szinte mindenből újat kell vennünk. Egyelőre még nem mertem összeadni, de ha végiggondolom, a végösszeg 30 ezer Ft körül fog mozogni – árulja el Csányiné Czigliczki Éva, aki gyermekével épp a vízfestékek között nézelődött.

Több szarvasi cég utalvány, ill. Erzsébet-kártyán biztosított támogatás formájában járul hozzá az iskolakezdéshez. Az önkormányzatnál rendkívüli települési támogatás keretein belül gyermekenként 10-10 Ft-os összeg igényelhető. Feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg az 57 ezer Ft-ot, továbbá az igénylő nem rendelkezzen hasznosítható vagyonnal. A támogatás formanyomtatványon keresztül kérvényezhető, a Polgármesteri Hivatal épületében.

– Komoly bevásárlólistát kaptunk, mivel a kisebbik lányom felsős lesz. Minden tantárgyhoz új tanár és új eszközök, ami anyagilag elég megterhelő volt. A nagyobbik gyermekem a 12-et kezdi l a gimnáziumban, ott más szokások vannak. A szaktanárok csak az első hetekben mondják meg, mire van szükségük. A tanszerekre eddig 20 ezer Ft-ot költöttünk, a könyvekre 15 ezret, de ez még nem a vége. Valószínűleg 60-70 ezer Ft körül fogunk zárni – mondja Fedorné Brád Ágnes, hozzátéve, hogy a család számára nagy segítséget jelent a férje munkahelye által biztosított beiskolázási támogatás.

A munkaidő időközben a végéhez közeledik, így egyre többen nyitnak be az üzletbe. A pénztár előtt már kisebb sor tolódik fel, amiből könnyen leszűrhető, hogy még közel sincs vége a becsengetés előtti pénztárcanyitogatásnak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Biomok, hexuronsav, tiroxin, szürkeállomány

Hírek

Tóth Patrik (középen) Tóth Patrik (középen)

Németországban versenyzett Patrik

Hírek

Prima Primissima az óvodapedagógus szakon, avagy ki a legkiválóbb az óvodapedagógus-jelöltek között?

Hírek

A tehetséges benkás gyermekek műsora az Ótemplomban

Hírek

Hirdetés

Archívum

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Friss

Connect