Connect with us

Hírek

Az 56-os eseményekről korabeli dokumentumokkal nyílt kiállítás a múzeumban

Hévizi Róbert
Hévizi Róbert

Eredetileg a Kozák Feri bácsi hatalmas gyűjteményéből válogatott anyaggal szerettek volna tisztelegni a diktatúrák áldozatai előtt a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai, de Feri bácsi egészségi állapota sajnos ezt nem tette lehetővé. Innen is jobbulást kívánunk Feri bácsinak, hogy legközelebb már az ő páratlan gyűjteményéből láthassunk dokumentumokat Magyarország legvészterhesebb időszakaiból, eseményeiről.

A kiállítás gerincét így a Hévizi Róbert gyűjtéséből összeállított, tavaly október 23-án Békésszentandráson már bemutatott anyag alkotta, ami az 56-os eseményeket és az azt követő időszakot foglalta össze.

Az, hogy ez a képanyag összeállt, a véletlen műve volt. Egy Budapesten tett családi látogatás alkalmával egy láda mélyéből előkerültek ezek a régi fotók, amik el voltak dugva, mesélte a szentandrási helytörténész. Kölcsönkérte és engedély kért arra, hogy ezt propagálja.

– 56-tal kapcsolatban rengeteg fotót lehet találni, de azok hírügynökségek és távirati irodák által készült, viszont magánemberek nagyon kevesen fotóztak még akkor, illetve nagyon kevesen merték vállalni azt, hogy ezeket a fotókat megtartják – mondta Hévizi Róbert.

Ezeken a képeken, amik a falakra kerültek, látni lehet az akkori borzalmakat mindezt sok szöveges magyarázattal kiegészítve. A kordokumentáció során megpróbálta az eseményeket kronológiai sorrendbe foglalni, kiegészítve a közelmúltban átadott szentandrási 56-os emlékmű képével.

– Sajnos áldozatok is voltak. Az ő emlékük előtt is tisztelgünk, illetve Nagy Pál fotósnak is emléket állítunk. A képek és azok az újságok, amik megmaradtak, olyan hiteles, korabeli dokumentumok, amelyek megérdemlik azt, hogy mindenki számára láthatóvá tegyük – fogalmazott Hévizi Róbert.

Szenes János megígérte, hogy a kiállítás hírét igyekeznek minél több iskolába, szakkörökhöz, civil klubokba eljuttatni.

A kiállítás április 18-ig tekinthető meg.

Kiemelt

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Karatés sikerek Montenegróban

Sport

Hirdetés

Archívum

2017. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect