Connect with us

Békésszentandrás

Csikós György írói munkássága előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Bár a legtöbben talán a békésszentandrási kajak-kenu sportág alapítójaként és pedagógusként emlékeznek Csikós Györgyre, nyugdíjas éveiben az írás is előtérbe került. Négy művet hagyott az utókorra, amelyek részben a gyerekkorát és az ifjúságát mutatják be, részben pedig tudományos jellegűek. Utolsó munkájában, a Vándorbotban élettapasztalatait foglalta össze. Ezekből szemezgettek a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai április 11-én, a magyar költészet napján.

Hévízi Róbert, a civil szervezet elnöke emlékeztetett, Gyuri bácsi az egyesület alapító tagjaként is meghatározó szerepet játszott a település életében. Mint megfogalmazta, művei komoly irodalomi értéket képviselnek, melyekben a helytörténet és a tudomány oltárán egyaránt áldozott. Sokak kedvence mégis utolsó műve, amelyben életbölcsességeit osztja meg az olvasókkal.

Röviden felidézte a két hónapja elhunyt polihisztor életét is. Csikós György 1928-ban látta meg a napvilágot Aradon, Békésszentandrásra csak házasságát követően költözött. Az 1956-os forradalom leverése után koholt vádak alapján börtönbe került, szabadlábra helyezése után pedig – mint ahogyan korábban is – pedagógusként tevékenykedett. Az egyik legmeghatározóbb évet 1961 jelentette, amikor a gyerekek segítségével épített, híressé vált Árpád vezér 7-es kenut vízre bocsájtotta, megalapítva ezzel a helyi kajak-kenu szakosztályt.

– Ő egy csupaszív ember volt, aki mindig alkotni akart, és segíteni a közösségnek. Igazi pedagógus volt, aki mindig tanított valamire – emlékezett vissza sporttársára Fabó István, a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő SK ügyvezető elnöke. Idősebb korában is mindig benne volt a nevelő szándék. Sohasem vettük ezt rossz néven, mert ösztönösen jött belőle, mindig a jószándék vezérelte.

Benedek Erika, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, az intézményben az egész napot a költészetnek szentelték. Délelőtt a „verskommandó” vette nyakába a települést, akik felkeresték a legfrekventáltabb pontokat. Eljutottak a postára, a Polgármesteri Hivatalba és a Rózsa sörkertbe is, és amellett, hogy kinyomtatott költeményeket osztottak, meghallgatták a nagy kedvenceket, illetve igény szerint fel is olvastak a magukkal vitt művekből.

Délután az általános iskolásokat szólították meg. Hagyományosan megrendezték a könyvjelző névre keresztelt vetélkedőt, amelyre a felsősök közül nyolc csapat nevezett.

Zárásként Csikós Gyuri bácsi írói munkássága előtt tisztelegtek. A felolvasások előtt elhangzott, az első két könyvét Lóránt János Demeter illusztrálta, előtérbe helyezve a Körös-parti tájat. A település köztiszteletben álló polgárának műveit a szomorú apropóra való tekintettel a kiadó újra nyomta, és ötven példánnyal ajándékozza meg az intézményt. Ezek egy részét köszönetképp a felolvasók között osztják szét.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect