in , ,

Eine schöne Woche

0
sdr

30-án, szombaton kora reggel indultunk Budapestre, a repülőtérre, ahol nagy izgalommal vártuk az első találkozást Haanból érkező cserediákjainkkal. Első közös utunk a Vásárcsarnokba vezetett, ahol számtalan hungarikumot mutathattunk meg vendégeinknek, és megkóstolhatták a híres lángosunkat is. Ezután elindultunk a Duna parton következő úti célunkhoz, a Parlamenthez. Közben a Budai várra, Mátyás templomra, Halászbástyára, Gellérthegyre is vetettünk egy pillantást. Így érkeztünk el a Parlamenthez, ahol idegenvezető mutatta meg nekünk az építészet eme remekét. Innen átsétáltunk a Csodák Palotájához, ahol sok mindent kipróbáltunk és nagyon jól szórakoztunk.

A hétvége ismerkedéssel és változatos családi programokkal telt. Voltak, akik elutaztak más városokba, egyéb szép tájakat mutattak meg vendégeiknek vagy bicikli túrát tettek, megnézték a Mini Magyarországot, Arborétumot. Akadtak olyanok is, akik lézer harcolni vitték partnereinket, illetve  társasjátékozással töltötték az estéket.

A hét folyamán a német cserediákok részt vettek tanóráinkon is. Lehetőségük nyílt ízelítőt kapni szép magyar nyelvünkből is, amit érdeklődéssel fogadtak és jókat nevettek egy- egy szó felolvasása közben. Az Öveges laborban érdekes kísérleteket láthattak és aktív résztvevői voltak az órának.

Sok közös program várt ránk ez alatt az egy hét alatt. Kirándultunk Kecskemétre, megnéztük a hangszermúzeumot, ahol együtt zenéltünk remek alkalmi zenekart alkotva, és meglátogattuk a Zwack  manufaktúrát. Bejártuk a Gyulai várat és az Almássy-kastélyt is és jókat sétáltunk mindkét városban a szép napsütéses időben.

A sárkányhajó sem maradhatott ki a programunkból, a német és a magyar diákok vegyes csapatokban eveztek. Ez vendégeink számára újdonság volt, és nagyon tetszett nekik. Pénteken bicikli túra keretében kimentünk a Nemzeti Parkba és körbe sétáltuk a vadasparkot, majd kibicikliztünk a duzzasztóhoz. Délután megismerhettük a magyar néptánc kultúra egy szeletét, s nem csak nézhettük a táncosok nagyszerű bemutatóját, de ki is próbálhattunk néhány lépést, ami némi kihívást jelentett, de hősiesen megoldottuk a feladatot. Végül a búcsúvacsorán eszméltünk rá, hogy milyen gyorsan eltelt ez a programokban gazdag hét. Szoros barátságok kötődtek és már számoljuk a napokat a következő találkozásig, amire május közepén kerül sor. Ekkor viszonozzuk ugyanis a haani cserediákok látogatását és utazunk Németországba.

A csereprogram az idegen nyelvek gyakorlása mellett kitűnő alkalom új emberek, kultúrák megismerésére és a távolságot átívelő barátságok kötésére. Számomra pont ezt jelentette ez az egy hét. Az egyik legjobb barátnőmmel együtt fogadtuk a cserediákunkat és nagyon sok szép pillanatot köszönhetünk ennek a találkozásnak. Már nem csak a májusi látogatást tervezzük, hanem egy augusztusi találkozót is elkezdtünk egyeztetni.

A program szervezői Pécsváradiné Tóth Anikó és dr. Bondorné Kondor Edit tanárnők voltak.

Gyekiczki Fanni – Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 11. A

0

Csikós György írói munkássága előtt tisztelegtek Békésszentandráson

0

Vezettünk, de fordítottak a hazaiak