in

Ruzicskay-kiállítás Csanádapácán

Ruzicskay György kiállítási anyaga a februári megyeházai szereplés után, Csanádapácán, a Polgármesteri Hivatalban látható a március 13.-ai megnyitása után két hétig.

A kiállítás vendégeit Fodor József polgármester köszöntötte, a művészúr alkotásait Dr Reszkető Péter a Ruzicskay György Közalapítvány Kuratóriumának elnöke mutatta be az érdeklődőknek. 

A Kuratórium elnöke megnyitójában röviden ismertette Ruzicskay György művésznek a Szarvastól, az egyszerű családból Párizsig – „értől az óceánig” ívelő művészi életpályáját. Méltatta a Ruzicskay házaspár hagyatékát, és ismertette a Ruzicskay Közalapítványnak, a hagyaték rendezésében, kezelésében, valamint a fiatal tehetségek támogatásában kifejtett tevékenységét. Megköszönte a rendezőknek a lehetőséget, és Kucsera Lajosnak a kiállítás előkészítésében kifejtett segítségét.

Kiemelte, hogy ez a kiállítás egy válogatás a művész legfontosabb korszakaiból. A sort a szülőváros, „Szarvas újratelepítése” című alkotás, egy önarckép, és a Ruzicskay- család sorsát bemutató sorozatából, éppen a művészt ábrázoló „Feltörekvő” című olajkép nyitja. Kiállításra került a művészúr néhány kubista, az 1920-30-as évekből való, a munkát, gyárakat ábrázoló alkotása. Két alkotás képviseli – a hatvanas években készült- a művészúr által „biofestészetnek” nevezett korszakát, melyek restaurálását a nemrég elhunyt Rácz György, volt Ruzicskay- tanítvány végzett el. Felhívta a jelenlévők figyelmét a szeretett városról, Párizsról készített, a főhelyen látható pasztell „párizsi képekre”. Látható még a kiállításon néhány kép az emberábrázolásokból, melyeket Szarvason, tavaly láthattak az érdeklődők. Kiállításra került az egyik, talán legszebb sorozatából a „Teremtő kezek”-ből is néhány képe a művésznek.
Végezetül felajánlotta a jelenlévőknek a további együttműködést.

Ruzicskay György 21 alkotása március 27.-ig látható Csanádapáca Polgármesteri Hivatalban.

Vélemény, hozzászólás?

Badár és Litkai humorestje…

Sikeres taekwon-do övvizsga