in

Gépkocsilopások, feltörések megelőzése

Védje gépjárművét az autótolvajok ellen! Az autósok csak akkor döbbennek rá, hogy milyen közelről érinti őket ez a probléma, mikor az utcán vagy a garázsban tartott gépkocsijukhoz közeledve észreveszik, hogy azt feltörték, vagy ami még rosszabb ellopták és már csak hűlt helyét találják. Kérdésként merül fel, hogy melyek azok az eljárások, eszközök és berendezések, amelyek a legalkalmasabbak a gépjárművek lopás és feltörés elleni védelmére.
Az köztudott, hogy a gépjárművek feltörésének, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Sok ötletes szerkezet és berendezés létezik, melyek megnehezítik, meghosszabbítják a járműbe való behatolást, visszariasztják a tolvajokat, vagy megteremtik a tettenérés lehetőségét.
Egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelyre kizárólagosan támaszkodhatunk.
Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését.
A jól megválasztott mechanikai eszközök alkalmazása hatékony módszer lehet a megelőzésben, mivel minden olyan módszer jó, ami nehezíti a tolvajok munkáját. Így nem lehet felesleges még a legegyszerűbb kormánykerékre szerelt úgynevezett „esernyőnyél” sem. Az ilyen mechanikai zárakkal felszerelt autó nyitásához, elindításához ugyanis eszközök kellenek, a tolvajok pedig nem szeretnek nagy csomagokkal járni.
A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kormány-, pedál- és sebváltó zárak, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el.
 
A kiépített mechanikai védelem után szükséges a gépkocsi elektronikai védelmét megvalósítani. Természetesen a védelem fokának gátat szabnak a viszonylag magas költségek, de az lenne az optimális, ha minden tulajdonos a legújabb riasztót tudná autójába beszereltetni. A gyártó cégek és a tolvajok ugyanis állandó versenyben állnak. Az új rendszerek megjelenését követően a bűnözők igyekeznek a megfejteni a technikailag újnak számító autóriasztók működését, amihez időre van szükség.
A leginkább elterjedt riasztó rendszer – gyártótól függetlenül – mindig azonos kódsorozatot bocsát ki, amelyet a vevő érzékel, majd a kódsorozathoz tartozó parancsot teljesíti (kikapcsol, ajtót nyit, stb.). Ezt használhatják ki a bűnözők, olyan elektronikus berendezést építenek ki, mely alkalmas az ilyen egységes kódsorozatot kibocsátó gépjárműriasztó illegális vezérlésére. Ezért fontos, hogy a legkorszerűbb autóriasztó típus közül válasszunk (pld. ugrókódos riasztócsaládok).
A legnehezebben az immobiliserrel felszerelt autók lophatók el. Az elektronikus indításgátló (immobiliser) a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere.
A vagyonvédelem másik megelőző hatású eszközcsoportja a különböző figyelemfelhívó és azonosító jelzések alkalmazása. A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az ilyen „tetovált” gépkocsit, melynek ablakaiba eltávolíthatatlanul beírták a valódi rendszámot könnyű azonosítani és nem érdemes hamis rendszámmal újból forgalomba hozni.
 
Ehhez hasonló módszer az mikor speciális, szabad szemmel láthatatlan festékkel írják fel a gépkocsi karosszériájára, belső kárpitra, műanyag tartozékokra, titkos helyekre az azonosítási jeleket (rendszám, motorszám), ami ultraviola fény hatására lesz látható. Ez a festékréteg eltávolíthatatlan és az esetleges szétbontást követően is azonosítást tesz lehetővé.
 
A gépjármű kerekeinek ellopásának megakadályozására szereljünk fel, autósboltokban, szakműhelyekben vásárolható biztonsági kerékőrt. Különösen ajánlott könnyűfém keréktárcsák védelmére.
 
Ne sajnáljuk pénzünket biztonsági berendezésre. Ezek nem kerülnek annyiba, mint amennyi kárt egy-egy jármű ellopása okozhat, arról nem is beszélve, hogy esetleg soha nem látjuk viszont keserves munkával megszerzett gépkocsinkat.
Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a lehetőségek a jármű eltulajdonítását akadályozhatják meg, de annak feltörése ellen nem védenek. Sokan nagy értéket tartanak az autójukban. Nem egy esetben a tulajdonos szinte „páncélszekrénynek” használja kocsiját. Pénzt, különböző értékes tárgyakat, táskát tárol benne, könnyű zsákmányként a betörőknek.
Egy tárgy kilopására ablak betöréssel 5 másodperc is elég lehet, így a riasztó is hatástalan. Csak egy megoldás létezik: Látható helyen ne hagyjunk semmit a kocsiban! A kocsi inkább azt mutassa, hogy nincs mit elvinni belőle. Ezen kívüla biztonságot szolgálja, haa gépjárművet tartózkodási helyünk közelében állítjuk le, kerüljük az éjszaka kivilágítatlan, elhagyatott helyeket, és a kocsit nyitott ajtóval egy pillanatra se hagyjuk magára. Kiszálláskor az indítókulcsot mindig vigyük magunkkal, a kormányzárat hallhatóan kattintsuk be, tekerjük fel ütközésig az ablakot, zárjuk be az ajtókat, csomagtartót, motorteret, szereljük le az antennát (ha levehető), és végül kapcsoljuk be a riasztót.
Az autó feltörése ellen véd az üvegekre ragasztott biztonsági fólia, ami létezik színezett (hővédő) és színezetlen változatban is. Az ablakbetöréses módszerrel dolgozó haramiák őszinte bánatára az üveg megreped ugyan, de nem esik össze, a helyén marad, eltávolítani csak a nagyon ellenálló fólia beszaggatásával lehet, de az eltart egy ideig.
A fent leírt tények reméljük ráirányítják a figyelmet a tulajdonosok egyéni gondosságának fontosságára is.
 
Ne hagyjon értéket gépkocsijában!
– Személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait soha ne hagyja a gépkocsiban!
– Ne hagyjon értékes csomagot, mobiltelefont és egyéb értékes műszaki cikket az utastérben!
– Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, vegye ki az indítókulcsot, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki!
– Kiszállás után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó „élességét”!
Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Amennyiben gépkocsija feltörését, eltulajdonítását észlelte a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. A rendőrök kiérkezéséig a helyszínt ne hagyja el, azt lehetőleg ne változtassa meg.

Vélemény, hozzászólás?

Körös Kupa – Sándor Tamás Emlékverseny erdemények

Rendőrségi sajtóközlemény – 500.000 Ft a nyomravezetőnek