in

Segítsünk a szarvasi mentősöknek!

mentosok

mentosokA szarvasi mentősök kértek meg arra, hogy ha szerény keretek között is, de segítsek nekik egy játékban, hogy megnyerjék a héten esedékes 250 000 forintos különdíjat, amit az UNILEVER Magyarország Kft. ajánlott fel. Eszerint a héten hat másik mentőállomás között a szarvasira is lehet szavazni a http://www.segitsokosan.hu oldalon. Arra kérik, kérem az olvasókat, hogy szavazatukkal segítsenek mentőseinknek, hogy kicsit komfortosabbá, otthonosabbá tegyék állomásukat. Ez most nem olyan szokásos, küldd tovább 10 embernek, mert akkor nagy szerencse ér típusú levél, hanem tényleg tudnánk segíteni, pont azoknak, akik nekünk segítenek.

 

Szavazni két módon lehet:
– a http://www.segitsokosan.hu címen, a bal oldali menüben a hetedik, „Szavazzon a különdíjért!” menüpontra kattintva középen megnyílik az az oldal, ahol a bal felső sarokban láthatók a szarvasi mentősök. A kép alatt levő fehér négyzetbe kattintsunk, ekkor egy piros pötty kerül oda, majd a képek felett levő „Szavazok” gombra klikkelve tudjuk megerősíteni voksunkat.
– A GO354 ötjegyű kódot kell elküldeni  SMS-ben a 06-20-552-4557-es, nem emelt díjas SMS számra. Az elküldött üzenetekre válaszüzenetet nem küldenek.

 

Minden segítségre szükség lesz, hiszen mentőseink mellett olyan nagyobb városok állomásaira is lehet szavazni, mint Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg. Az akció időtartama alatt egy számítógépről, ill. egy telefonszámról csak egy szavazatot fogadnak el. Azt nem tiltja a szabályzat, hogy ugyanaz a személy ne voksolhasson számítógépről és SMS-ben is, ill. meg lehet próbálni azt is, hogy akinek internet explorer és firefox is, esetleg más böngésző van a gépén, mindkettőből megpróbálja leadni szavazatát. Sajnos ezt nekem nem sikerült kipróbálnom, mert az internet explorerem nem jelenítette meg a hat mentőállomás képét, és támpontot sem ad, hogy milyen bővítmény hiányzik hozzá.

 

Amennyiben nem sikerül megnyerni ezt az összeget, és erre komoly esély van, figyelembe véve azt a tényt, hogy lényegesen nagyobb városokkal kell vetélkednünk a díjért, a newjság nevében teszek egy induló felajánlást 10000 forint összegben, hátha más is úgy gondolja, hogy pár ezer forintot megér neki is a cél, hogy mentőseink jobban érezzék magukat szolgálatban, riasztásra várakozva, és csatlakozna hozzám. Aki gondolja, az küldjön egy e-mailt az admin@newjsag.hu címre, a névvel és a felajánlott összeg meghatározásával egyetemben, amit a newjság oldalain egy név nélküli számlálóval naponta frissíteni fogok. 

 

Időközben megkaptuk a mentősök közhasznú alapítványának számlaszámát: “04 az Életért” Alapítvány, Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet 53900014-13002136. A közlemény rovatban itt is tüntessék föl a “Mentőállomás javára” megjegyzést.

 

Ugyanakkor a Szarvas Város Barátainak Köre Közhasznú továbbra is tudja fogadni a felajánlásokat, s azt elkülönítetten tudja kezelni, abban az esetben, ha a befizető a közleményben feltünteti a “Mentőállomás javára” megjegyzést. (Az egyesület, mivel közhasznú, a támogató részére a közhasznú befizetésről “adóigazolást” ad, melynek a birtokában a támogatói összeg 20 %-a a fizetendő adóból levonható. Az igazolás kiadásához kell majd az adóazonosító szám is.) A támogatásként felajánlott adományokat lehet csekken befizetni (csekkhez Pekárné Margitkánál vagy a Szabadság u. 12. alatti internet kávézóban lehet hozzájutni) vagy átutalni a Baráti Kör OTP-nél vezetett 11733058-20008316 számú számlájára.

 

Végezetül álljon itt, hogy milyen kérdésekre kellett választ adni mentőseinknek ahhoz, hogy a pályázaton elindulhassanak.

 

Mikor alakult a mentőállomás?
1928. június 2. a Szarvasi Önkéntes Mentő Egyesület megalakulása és
az első mentőautó szolgálatba állása (ez a VVOME 11. autója volt az országban).

 

Hány ember tartozik a vonzáskörzetükbe, hány ember dolgozik a mentőállomáson?
Az ellátási terület Békésszentandrás (4102 fő), Csabacsűd (2006 fő), Kardos (741 fő), Kondoros (5753 fő), Örménykút (523 fő), Szarvas (18260 fő) közigazgatási területére terjed ki, ez összesen 31 385 fő közvetlen ellátását jelenti. Szükség esetén azonban a szomszéd állomásoknak (Gyomaendrőd, Kunszentmárton, Mezőtúr) is segítséget nyújtunk, legtöbbször esetkocsi szinten.
Az állomás dolgozóinak száma 30 fő.

 

Hány mentőautóval rendelkeznek?
Két 24 órás – ebből az egyik az eset kocsi, és két munkanapi 8 (6-14, 14-22) órás kocsi.

 

Mire költenék a pénzt?
Az állomás átadása (1978) óta még meglevő bútoraink egy részének cseréjére.

Mi volt a legmeghatóbb/legrázósabb mentés?
Bejelentés érkezett telefonon az állomásra, hogy ebéd közben ‘lefordult’ a székről egy 60 év körüli beteg. Esetkocsi indult a helyszínre. Földön fekve találták a beteget. Légzése szívműködése nem volt. A garat és a gége tele volt darabos étellel, mely teljesen elzárta a levegő útját. A légút kitisztítása után újraélesztést kezdtek, mely a tizedik perc körül sikerrel járt. A beteget gyógyintézetbe szállították ahonnan néhány napos megfigyelés után otthonába távozott.
Egy év múlva megismétlődött az eset. Ekkor először a háziorvost keresték, akit nem találtak, majd az orvosi ügyeletet hívták, végül szóltak a mentőknek. Ugyanaz a mentőtiszt vonult ki, mint az első alkalommal, ugyanazt az ellátást végezte, de az újraélesztés sikertelen maradt.
Ezért fontos, hogy a laikusok is legalább felismerjék ha életveszély áll fenn, és ilyenkor azonnal a mentőt hívják.

Vélemény, hozzászólás?

babilon090319

Babilonos eredmények

bacsfalvi

Civilben festő, vagy civilben tűzoltó?