in

Új barátunk, a térfigyelő rendszer

Közös sajtótájékoztatót tartottak a Polgármesteri Hivatal és a rendőrség képviselői a nemrégiben átadott városi térfigyelő rendszerről. Tóth Sándor, a Hivatal képviseletében elmondta, hogy a majd 18 milliós beruházás pályázati pénzekből valósult meg, 5 355 ezer saját erőhöz 12 495 ezer forint pályázati pénzt nyertek. A 17 kamera elhelyezési munkáit bajai kivitelező nyerte és végezte. A kamerák digitális vezérlésűek, 25-szörös optikai zoommal és éjjel-nappali üzemmóddal rendelkeznek. Üzemeltetésük kameránként évi 20-25 ezer forinttal terheli meg a város büdzséjét.

Kiszely Mihály alpolgármester elmondta, hogy szeptember 1-étől, a közterületekre vonatkozó törvény életbelépése után új, fontosabb szerepet kapnak a térfigyelő kamerák. Lehetőség nyílik majd a felvételeiken megörökített balesetek, bűnügyek képeinek kielemzésére, növelve ezzel a felderítések hatékonyságát, de ahogy azt az Alpolgármester úr elmondta, a hangsúly inkább a prevencióra helyeződik, mivel ezeknek a kameráknak jelentős visszatartó ereje lesz. További pályázatokkal szeretnék ezt a hálót bővíteni a kevésbé frekventált területek felé terjeszkedve.

Oltyán Sándor rendőrkapitány elárult néhány technikai részletet is. A kamerák éjjel fekete-fehér, nappal színes képet közvetítenek, 360 fokban képesek körbefordulni és felbontásuk lehetővé teszi a szabálysértők és járműveik azonosítását. A rendszer jól vizsgázott, pl. ennek segítségével oldották meg a piaci gyújtogatás és betörés ügyét, és több közlekedési szabálysértést is. A kamerarendszer hatalmas segítség a rendőrségnek, arról nem beszélve, hogy hatalmas rendőri erőt takarít meg ebben az egyébként is munkaerőhiányos időben. A kamerarendszer képes önálló járőrtevékenységet is folytatni, mikor emberi beavatkozás nélkül pásztázza a látóterére bízott területet. A rendszerrel figyelni tudják a városba vezető utakat, de kamera figyeli a zöldpázsiti játszóteret is, ami igen sok pénzébe került a városnak. A Rendőrkapitány úr elmondta még, hogy jelentősen visszaesett a bűncselekmények, szabálysértések száma a kamerák által figyelt területeken, ami nagyon hamar a lakosság biztonságérzetének érezhető növekedéséhez fog vezetni.

A sajtótájékoztató után lehetőséget biztosítottak a rendszer vezérlőjének megtekintésére is, ahol megtudtuk, hogy a rögzített képeket az adatvédelmi törvény miatt 72 óráig tárolhatják, ezután a a bizonyítékként szolgálók kivételével a fel nem használt felvételeket törölni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Megújul Szarvas közkedvelt játszótere a Kossuth téren

Földalatti megálló Szarvason