in

Körösi szörnyburger

Innentől komolyan elbizonytalanodtam, hogy ki az, aki egyáltalán hisz nekem. Mondjuk Bugyánszky Erzsike néni tutira. Csak annyit akarok bizonyításképp megjegyezni, hogy a város Erzsike nénije látta Elvist autózni a gáton a hatvanas években. Téma lezárva, de az ő szava tényleg számít, aki jár turizni meg piacra, az tudja.

Úgyhogy ezek után bátran előjövök a Körösi szörny legendájával. Ez a teremtmény hengerded testénél fogva kicsit veszélyesebb, mint a Loch Ness-i szörny. Még nem olyan híres, de várj egy kicsit, mindjárt belinkelem a cikket az iwiw üzenőfalára. Képzelj el egy kövér hernyót, amint napozik a Holt-Körös életzöld vizének felszínén. Egy olyan tizenöt-húszméteres példányt. Látták. Bugyánszky Erzsike néni és a volt férje együtt bicikliztek a gáton (ez még Elvis előtt volt), és akkor kidobta formátlan, kövér testét a vízből ez a rohadék. Egyébként meg az is lehet, hogy egyáltalán nem olyan undok lény ő, csak mindeddig még nem tudtunk közelebbi kontaktusba kerülni vele.

A sok konkrét észlelés közül felsejlik az is, amikor pár éve egy főiskolás srác látta felbukkanni az óriáshernyót a kajaktelep környékén. Készített is róla egy fotót, közeli kép, monumentális, ijesztő, csak a helyi fotósok az előhívásnál megállapították, hogy sajnos egy behajintott zöld sörösüvegről készült a megtévesztő felvétel. A horgászvíz kezelői pedig évek óta azzal próbálják idecsalogatni az ország más tájain élő balek sporikat, hogy él itt egy bazinagy zöld hengerhal. Felvágja úgy a kapásjelződet kiskomám, hogy csak úgy csattan.
Ha a drága jó szörnyünket egyszer megakasztod, elmegy a kedved az unalomig gyakorolt, kényszeres pontyozástól, ezt az egyet garantáljuk.

Szóval kihívás ez a Körösi szörny horgászoknak, kajakosoknak, úszóknak, napozóknak, korcsolyázóknak, géplakatosoknak egyaránt. De a turizmusnak, sőt, a helyi vállalkozóknak is nagy lendületet ad már évek óta. Körösi szörnyburger, emlékeztek? Pár évvel ezelőtt egy forró nyár alkalmával büfét nyitottak az egyik szabadstrandon, és a tulaj zöld húspogácsát rakott a zsemle közé, ezzel oltotta a nyaralókat. Hínárral vegyített durbincshús volt az, nem más, attól volt olyan poshadt iszapíze az egésznek. Az első ellenőrzés után be is záratták a kócerájt. Úgy voltak vele, inkább tíz megdonálc, mint egy kamu szörnyburgeres, vágod.

De ha jobban szemügyre vesszük Szarvas város míves címerét, akkor a pavilon tornya, valamint a ló, és szebb időket is látott gondozója alatt fel lehet fedezni a Körösi szörny kiflibe hajlított alakját, szóval nem új keletű dolog ez, elhihetitek nekem, vagy akár Bugyánszky Erzsike néninek is, de ő most fodrásznál van.

Örülni kell hát saját Körösi szörnyünknek, lelkendezni, kihozni belőle a maximumot, élvezni, amíg tart! Szörnyülködhetünk is, ha úgy jobban tetszik, de egy dolgot sohasem szabad elfeledni vele kapcsolatban: azt, hogy sikeresen szerepelt a magyar csapat a 41. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián (IChO). A Cambridge-ben rendezett seregszemlén Batki Júlia aranyéremet, Katona Dávid és Zsótér Soma ezüstéremet, Vörös Tamás bronzéremet szerzett. A csapat tagjai az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős diákjai, felkészítő tanáruk Villányi Attila.

H. Cs.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Kamarazene az Arborétumban

Októberi Hadtörténeti Napok