in

Októberi Hadtörténeti Napok

A Tessedik Sámuel Múzeum nagyterme megtelt az Októberi Hadtörténeti Napok előadássorozat és kiállítás ünnepélyes megnyitóján. A kiállítást Takács Miklós nyitotta meg majd négy nagyobb lélegzetvételű előadás következett. Sőregi Zoltán a Kárpátalján operáló szabadcsapatokról, ill. a szarvasiak részvételéről a Rongyos Gárdában tartott előadást. Őt Dr. Molitorisz Pál képviselői portréja követte, amiben Dr. Zerinváry Szilárd szarvasi képviselő 1939-44-es képviselői munkáját mutatta be, és akit „magyarbarát politikus”-ként jellemzett. A szünet után Szenes János az 1944. október eleji szarvasi történésekről tartott rövid előadást, majd Takács Miklós a II. világháború során a Szarvashoz köthető légi eseményekről és repülő állományú katonákról beszélt.

A kiállítás anyaga nagyon gazdag, elsősorban Lakos Zoltán fanatizmusát dicséri. A kiállított tárgyak jó része is az ő gyűjteményéből való, de a fegyverek a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagából érkeztek, jelentős képanyagot adott a Tessedik Sámuel Múzeum és több,mint 10 magángyűjtő is hozzájárult a sikerhez. Akinek ideje engedi, feltétlenül nézze meg! Katonaruhák, méretarányos repülőmodellek, fényképek, fegyverek, dokumentumok színesítik a kiállítást.

A sorozat következő eseményére 2009. október 06-án 17 órakor kerül sor. Ekkor Dr. Számvéber Norbert hadtörténész az 1944-es alföldi páncéloscsatáról tart majd előadást.

A szünetben hangzott el a következő párbeszéd a szervező és egy idősebb látogató között:
– Tetszett lenni katona?
– Ha tetszett, ha nem tetszett, menni kellett!

Vélemény, hozzászólás?

Körösi szörnyburger

Mi a baj a férfiakkal?