in

Elitművészet a foltozás

Foltos Tótok a Múzeumban

A csabacsűdi Foltos Tótok Baráti Társaságának kiállítása nyílt meg a hétvégén a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban.A mostani a negyedik tárlat, előtte láthatták már remekműveiket Csabacsűdön és Békésszentandráson is – mondta el kérdésemre a kis baráti társaság szószólója Szebegyinszkiné Janecskó Judit. A társaság 2007 januárja óta szorgoskodik közösen,minden héten pénteken találkoznak, s egymást inspirálva készítik munkáikat.

A társaság tagjai: Kovács Lászlóné, Juhos Györgyné, Kondacsné Galát Anna, Bíró Ferencné, és Szebegyinszkiné Janecskó Judit.

A tárlat, a színek és formák csodálatos világába kalauzolja a nézőt – mondta megnyitójában Babák Mihály Szarvas polgármestere, majd hozzátette: mára elitművészetté vált a foltvarrás.

{xtypo_quote}}Ha a foltvarrás eredetét, ősét akarjuk felkutatni, akkor több érdekes legendára bukkanhatunk. Az egyik szerint maga a Shakjamuni Buddha volt az, aki először készíttetett foltos szőnyeget. A történet szerint a Megvilágosodott tanítóhoz érkező emberek, a szokásos üdvözlésképpen, hogy tiszteletüket leróják, egy-egy selyemsálat vittek Buddhának, aki a sok darabból végül egy nagy imaszőnyeget varratott. Egy i.e. IV. századból származó lepel, amit egy fáraó tetemén találtak, és szintén az időszámítás előtti korból, Mongóliából több patchwork-szerű szőnyeg is alátámasztja, hogy maga a technika a legősibb kézműves tudományok egyike volt. A foltvarrás az egyetlen olyan kézimunka, aminek világszervezete van.{/xtypo_quote}

A foltvarrás technikái közül a legnépszerűbb a foltmozaik. Ez a technika pedig, valószínűleg Kínából a selyem hazájából ered -derült ki mindez a szombat délutáni megnyitón.
 

Vélemény, hozzászólás?

A H1N1 nem tréfa, de csináljunk azt belőle!

A szarvasi semmi ünnepe