in

A laoszi kapcsolat

November 20-29-e között Magyarországon tartózkodik Mr. Sitaheng Rasphone laoszi mezőgazdasági miniszter. A Minisztert elkísérte több laoszi intézet vezetője, valamint üzletemberek. A repülőtérről egyenesen Szarvasra indult, hiszen ittlétének egyik konkrét célja, hogy egyeztessen a Halászati és Öntözési Kutatóintézet vezetőivel egy segélyprogram részleteiről. Érkezésük másnapján dr. Váradi László, az Intézet igazgatója bemutatta a vendégeknek a HAKI múltját, jelenét és terveit, miközben nem kis büszkeséggel a hangjában megjegyezte, hogy a Halászati és Öntözési Kutatóintézet az egyetlen ilyen jellegű intézet, ami vidéken, és nem Budapest közvetlen vonzáskörzetében van. A sajtó kérdésére a következő válaszokat kaptuk az Intézet gazdasági igazgatóhelyettesétől, Valentinyi Károlytól.

 

– Milyen céllal érkeznek a küldöttségek?
A laoszi delegáció a megkötött és jelenleg folyamatban lévő kötöttsegély-hitel program folytatásának megtárgyalására érkezik. A jelenleg futó programban 3 tápüzem, vágóhíd létesítése történik halastórendszer építése mellett. Ezen kívül sertés és baromfi telep rekonstrukciója is megvalósul a jó minőségű tenyészanyag előállítása céljából.

– Milyen régi a kapcsolat és miért pont Laosszal jött létre?
Laoszban a HAKI szakemberei a mezőgazdaság fejlesztésében már az 1980-as évektől jelen vannak, és a fejlesztési programok során kialakult kapcsolatok érlelték meg ezt a jelenleg futó 8,6 milló USD nagyságú programot. Az ország gazdaságában meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdaság, illetve az élelmiszer ellátás biztosítása jelenleg is kiemelt állami feladat.

– Eddig mit "tanult" egymástól a két fél? Milyen haszna volt a gyakorlatban az együttműködésnek?
A laosziak elsősorban a takarmánygyártásban az új fejlett technológiát veszik át tőlünk csak úgy, mint a halászat fejlesztési programban. Jelenleg Laoszban egyetlen tápüzem működik és az is egy 15 éve megvalósult beruházás eredménye. Magyar kis vállalkozások berendezései és szellemi tőkéje kerül ki a fejlődő délkelet ázsiai régióba a program több mint 50%-ban. Mi türelmet és toleranciát tanultunk, valamint a másik megbecsülését. Új halfajokat ismertünk meg, melyek esetleg meleg vizes intenzív rendszerben Magyarországon is tenyészthetőek, és az EU piacán értékesítésre kerülhetnek.

– Milyen gyakori az ilyen látogatás? Voltak-e már nálunk?
Évente több alkalommal is találkozunk a laoszi Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium illetékeseivel. A küldöttség tagjai először járnak Magyarországon, leszámítva a laoszi delegáció azon tagjait, akik itt jártak, illetve itt végeztek a magyar egyetemeken.

– Miért ezekre a helyszínekre látogatnak?
A laoszi programban a Vitafort Zrt. a fővállalkozó. A Halászati és Öntözési Kutatóintézet, valamint az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet vesz részt. A helyszínek kiválasztása kapcsolódik a programban résztvevő partnerek székhelyéhez, illetve az ott folytatott tevékenységhez.

Vélemény, hozzászólás?

Járművek kivilágítása

Lehetetlen helyzetben az önkormányzatok