in

Felszentelték a felújított Evangélikus Ótemplomot

A vasárnap délutáni Istentiszteleten Szarvason a 221 éves Ótemplomért és Isten csodáiért mondtak imát. Tessedik Templomát 21 millió forintból újították fel. Az elmúlt hónapok során kívül-belül újrafestették a falakat, megjavították a tetőt, kicserélték az ereszcsatornákat, és kijavították az elektromos hálózatot is. Az összegyűlt adomány elegendő volt arra is, hogy megjavítsák a toronyórát, s ahhoz is, hogy felújítsák a csillárokat.

 A felújításra fordított pénz több forrásból jött össze. Négymillió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, a szarvasi önkormányzattól 4,25 millió forintot kaptak. A Magyarországi Evangélikus Egyház 6,5 millió forinttal járul hozzá a felújításhoz, a szarvasi polgárok 6,05 millióval támogatták a felújítást, a Csillagszeműek őszi koncertjén 400 ezer forint gyűlt össze. Jótékonysági ebédet is szerveztek a Templom felújítása érdekében, ahol egymillió forint folyt be. Nem mindennapi módszereket alkalmaztak az adományok gyűjtésére, hiszen a koncert és az árverés megszervezése mellett, egy erre az alkalomra szóló 100 példányban készített emlékplakettet is kiadtak.

Az Istentiszteleten Ribár János a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese az összefogás csodájának tekintette a Templom felújítását, mint mondta óriási dolgok történnek Szarvason, persze egyházi felütéssel.

Az Ótemplom helyén 1723 óta áll templom, a három elsőt gyenge anyagból, valószínűleg vályogból építették, és nem bírták az idő próbáját. A jelenlegit, az Evangélikus Ótemplomot 1788-ban Tessedik Sámuel építtette, és Advent második vasárnapján szentelték fel, több ízben, fennállásának 50, 100 és 150. évfordulóján mindig jelentősebb felújították, legutóbb 21 évvel ezelőtt.

Az Istentiszteleten a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai adtak műsort.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Erzsike néni verse

Balesete részesét, ill. szemtanúját keresi a Rendőrség