in

Tessedik Sámuel szobra

Szarvas vándor szobrai 2. rész

Tessedik Sámuel nem szarvasi születésű ember volt. 1742-ben a Pest megyei Albertiben (ma Albertirsa) jött világra és csak huszonötéves korában (1767-ben) került Szarvasra, hogy aztán haláláig ellássa az egyházközség lelkészi hivatalát. Bár rengeteget tett a város fejlődéséért (templom-, gazdasági iskola építése, a szikes földek javítása, fatelepítés, városrendezési terv, stb.), míg élt csak gáncsolták, bántották. 1820 karácsonya után távozott örökre Szarvasról és e világról.

Halála után négy évvel az Ő általa kidolgozott terv szerint kezdik meg a településrendezést. Írásait magyarra fordítják és megjelentetik, illetve könyvek jelennek meg munkásságáról, életéről is. 1927-ben egykori iskolája emlékére Gazdasági Tanintézet kezdi meg működését Szarvason és 1942-ben, születésének kétszázadik évfordulóján szobrot állít neki a nagyközség.

{xtypo_quote_right}Talán ha őseink sejtették volna utódjaik szándékait, akkor nem Ceresnek a földműves istennőnek, hanem Mercuriusnak, a vándorok istenének állítanak szobrot az egykori Piac téren…{/xtypo_quote_right}

A szobor helyét a katolikus templommal szembeni téren jelölik ki. Ennek a területnek akkor még nem volt különösebb funkciója, a piacra igyekvő eladók, vásárlók itt parkoltatták szekereiket. Itt leplezik le 68 évvel ezelőtt Keviczky Hugó alkotását, mint ahogy egy korabeli fotó is mutatja, hatalmas tömeg jelenlétében. A szobor háta mögött ekkor már áll a Luther Árvaház (ma Fő téri Általános Iskola), a tér két oldalán jellegzetes épület a Frecska mozi, illetve az Elemi Leányiskola. A teret ezentúl Tessedik Sámuel térnek nevezik, elkezdődik a rendbetétele és ahogy ezt egy hatvanas évekbeli kép bizonyítja, húsz év múltán is méltó helyen áll a szobor. 1970-ig.

Ekkor valamilyen okból átköltöztetik oda, ahol ma is látható. Új helye a nemrég felépült Mezőgazdasági Technikum parkja lesz, a város nyugati szegletén. Bár ez már korántsem a belváros, de talán Tessedik Sámuel ezzel a hellyel is meglenne elégedve. Innen láthatja templomát és egykori Gyakorlati Szorgalmatossági Iskoláját (ma az Ő nevét viselő múzeum). Háta mögött pedig az időnként szintén az Ő nevét viselő mezőgazdasági főiskola épülete áll.

Közben a Tessedik téren egy új szobrot állítanak. Kiss Kovács Gyula szobrász alkotását, a Felszabadulási Emlékművet. Az alkotóról azt írják egy helyen: köztéri szobrait monumentális erő feszíti. Igen, ezen a szobron ezt mindenki láthatta. 

A területet ezentúl Felszabadulás térnek nevezik és egyre inkább hasonlítani kezd névadó szobrához. A szép gömbakácok eltűnnek, az egykori szép tér jellegtelenné válik. 1989-ben megtörténik a rendszerváltás. A szobor raktárba kerül. És 2001-ben újra szobrot állítanak a Fő téren, de ez már egy másik történet…

 

Források:

Dr. Palov József: Képek szarvas múltjából, Szarvas 1992

Dr. Tóth Lajos: Tessedik Sámuel, Szarvas 1976

Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Egy élet az arcon

Rendőrségi felhívás gépkocsi feltörések megelőzése érdekében