in

Wales, birkák, satöbbi…

Ha már úgy hozta a sors, hogy Walestől 20 kilométernyire akadt dolgom, ki nem hagyhattam volna, hogy megnézzem „a helyet, ahol senki sem akar lakni”, ahogy azt kedvenc autósműsorunk egyik műsorvezetője, Jeremy Clarkson aposztrofálta pár hete. Az angolok folyamatosan cikizik a walesieket, legalább annyi walesi vicc van, mint nálunk székely. Állítják, hogy messziről megismerni az ország férfiait arról, hogy a nadrágjuk a birkagyapjús az ölük tájékán, mert szexelnek a birkákkal. Mivel Shrewsbury-ben levő szállásunktól mindössze mintegy 30 kilométernyire volt az angol-walesi határ, így itt volt a vissza nem térő alkalom, hogy magam járjak utána az angol pletykáknak.

Birkaszámolás ide, birkaszámolás oda, a walesiek gondoskodtak arról hogy az érdeklődő tökéletesen meg tudja tervezni utazását bármelyik angol vasútállomásról. A vasútra azért esett a választásom, mert autópályán épp eleget utaztam az elmúlt héten, és a vonat az elhagyatottabb helyeken is jár, sőt egy nagyon szép parti útvonalat is találtam, amin 130-140 kilométert vonatozva eljutok egy Conwy nevű kisvárosba, amit úgy választottam ki, hogy 2 órát szántam az oda, és kettőt a visszaútra, és ez a város volt az utolsó, ami belefért. Egy „off-peak day return” jegy 22.80 £-ba került, ami majd 7000 forint.

Conwy-val szerencsém volt. Rendezett kisváros Wales észak-nyugati részén. A legközelebbi szárazföld a trophy-versenyiről híres Man-sziget. A rendezettség fogalmánál emelkedjünk felül , és ne az otthoni léptékkel mérjünk, mert a magyar kisvárosok legrendezettebbje is elhanyagoltnak tűnhet a legelhanyagoltabb angol kisvároshoz képest. Conwy tengerpartján hatalmas erőd tornyosul a város fölé, amit még I. Edward terveztetett, és 1283-ban kezdték építeni. A walesiek bizonyára nem túloznak, mikor úgy fogalmaznak, hogy minden szempont szerint a középkori Európa egyik legnagyobb erődje volt. Az épségben maradt tornyok és a magas falak ma is, plazákhoz szokott szemünknek is impozáns látványt nyújtanak.

Tőle két-háromszáz méterre található az ellentéte, Nagy-Bitannia legkisebb háza, aminek alapterülete 3 méterszer 1,80 méter, így a Guiness könyvbe is bekerült, de ott már egyenesen úgy,  mint a világ legkisebb háza. A XIV. században épült, és egészen az 1900-as évek elejéig lakott volt, ma turistalátványosság.

Állítólag Angliában 30 éve nem volt ilyen hideg tél, mint az idén, ettől függetlenül a pázsit olyan zöld, mint nyáron. Az is igaz, hogy itt nem kell öntözőberendezést telepíteni, mert az gyári extra errefelé, állandóan lóg az eső lába, de ezzel könnyen meg lehet barátkozni. Aki a közelben jár, mindenképp látogasson el Walesbe.

Clarkson valószínűleg túl sok kipufogógázt szívott, hogy nem vette észre, hogy majd minden walesi itt lakik, akik az angol mellett kelta rokonságú saját nyelvet is beszélnek, ami olyasmi, mintha finnül beszélnének visszafelé, sőt, az angolt is olyan dialektusban, hogy kapaszkodni kell, hogy elcsípjünk szavakat. A második állítás is hülyeség, figyeltem a walesi férfiakat, egynek sem volt gyanús a nadrágja.

Vélemény, hozzászólás?

Három benkás az országos döntőben

Megyejárás Szarvason