in

Így kormányoztunk mi

Földesi Zoltán sajtótájékoztatójának mai vendége Szabó Zoltán az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke volt. Országgyűlési képviselőnk bevezetőjében komoly gondnak nevezte a korrupciót, ami jellemzi a mai politikát, és ami előfordul mindenkinek a háza táján. 

A sajtótájékoztató előtt Földesi Zoltán és vendége egy órát azzal töltöttek, hogy bejárták a városi oktatási egységek körül kezdődött iskolai beruházásokat. Szarvas szerencsés helyzetben van, 3 intézményben folyik a beruházás, a Fő téri iskola teljes rekonstrukciója, vadiúj a Kossuth utcai óvoda, Dózsa György úti óvoda is megújul a közeljövőben.

Kifogásolta Babák Mihály polgármester március 15-i ünnepségen tett kijelentéseit, mikor a városában 700 milliós oktatási beruházás folyik, „történelmi útépítés” kezdődik, mikor 360 milliós útépítés, tűzoltólaktanya, belvízerendezés van kilátásba, és az elmúlt 8 évben több tízmilliárdnyi beruházás történt. Várospolitika folyt az elmúlt nyolc évben, mondta Földesi Zoltán, és szerencsésnek tartaná, ha a jövőben is ez folyna, nem egymás mószerolása.

Ezután átadta a szót vendégének, Szabó Zoltánnak, aki azzal kezdte, hogy a szemüknek higgyenek, ne neki, és ne Orbán Viktornak, mikor azt mondja, hogy romokban a gazdaság. Magyarország fog a leggyorsabban fog kijönni a válság levonultával, mert a gazdasági egyensúlyt már a válság idején sikerült helyreállítani, mondta Szabó Zoltán, majd sorolni kezdte mutatóikat: az infláció feleakkora, mint 2001-ben, az export viszont a duplája. A Széchenyi-terv alatt 110 milliárd, az MSZP Új Magyarországa alatt 330 milliárd, azaz háromszor annyi jutott fejlesztésre. Ma az egy kis- és középvállalkozásra jutó támogatás 3,3 millió, míg 2001-ben 700 ezer forint volt.

Az „fullasztó” adóterheken biztos van még mit csökkenteni, mondta Szabó Zoltán, majd ismertette az előzményeket. 1999-2002 között 19,8 forintról 24 forintra nőtt a 100 forintból befizetendő adó, ehhez képest 2002-10 között 24 forintról 14,2 forintra csökkent. A „drámaian megnőtt a munkanélküliség” azt jelenti lefordítva, hogy csak 1,8%-kal nőtt a ráta, csak Lengyelországban van kisebb mutató. A szociális rendszerre kanyarodva elmondta, hogy ma kétszer akkora a családi pótlék, mint 2002-ben, míg 1999-2002 között egyáltalán nem növekedett. A 13. havi nyugdíjat elvonták, de helyette bevezették a nyugdíjprémiumot, ami a gazdaság teljesítményéhez kötött, azaz kellően jól teljesítő gazdaság mellett elérheti a 13. havi nyugdíj összegét is.

A közbiztonság helyzete. A bűnügyi mutatók mindegyike jelentős csökkenést mutatott az utóbbi nyolc évben, jelentette ki Szabó Zoltán. A tetteseket nem a büntetés szigorúsága, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének tudata tartja vissza a tettől, majd ismertette a felederítés javuló számait.

Az oktatásban nőtt a felsőoktatásban tanulók aránya, azon belül is növekedett azok aránya, akik államilag finanszírozott képzésben vehetnek részt.

Az angolt minden iskolában kötelezően oktatni kell 2011-től. Ez nem azt jelenti, hogy úgy kötelező tanulni, mint annak idején az oroszt, hanem a lehetőségét, hogy aki akar az bármelyik iskolában tanulhassa, ugyanis tetszik, nem tetszik, „az angol a világ egyetlen érintkezési nyelvévé vált”.

Aki kíváncsi arra, hogy hogy fog kormányozni a FIDESZ, az nézze meg, hogy csinálja kicsiben, azaz önkormányzati szinten, mondta Szabó Zoltán. Felsorolt néhány FIDESZ-es önkormányzatnál elhíresült esetet, pl. Fóton, ahol egy kiszivárgott hangfelvételen az hallható, hogy hogy lehet manipulálni a közbeszerzés elnyerését alacsony ajánlattal, majd pótmunka-igény bejelentésével, de sorolt nagykanizsai, budapesti, püspökladányi esetet, de további ügyekről, összesen 27-ről tartott már sajtótájékoztatót. Ez utóbbi felsorolásánál természetesen nem tudott szarvasi példát felsorolni,  pestiről meg nem szólt… Ezen kicsit korrigált zárszavában Földesi Zoltán, úgy, hogy „sajnos ahol közpénzzel bánnak ott visszaélések is előfordulnak, ami pártszínektől független”, a saját házuk táján is van söpörni való. Arra a kérdésre, hogy a 27 ügy hogy került a tudomásukra, azt a választ adta, hogy néhány esetben sajtóból, más esetekben panaszok alapján értesültek, majd jártak utána, és egy esetben juttatták el bírósági szakaszba. 

Földesi Zoltán zárszavában kérte a választókat, hogy a szavazás előtt gondolkodjanak el eredményeiken, végül felhívta a nézők, olvasók figyelmét „Narancsvidék” című kampánykiadványukra, ami hétvégén kerül a postaládákba, és amiben fellövik a narancs-veszélyt jelző rakétát.

Földesi Képviselő Úrnak igaza volt, mikor azt mondta, hogy jól mentek a dolgok úgy, hogy a város falain belül egység volt, nem volt egymás ellen politizálás, nem lenne jó ezzel a hagyománnyal szakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Naplemente előtt

Csicskákat szabadítottak fel