in ,

Meglett az alagút!

Fotó: Timothy Vogel / Underground_12
Fotó: Timothy Vogel / Underground_12

Régóta tartja magát a mende-monda Szarvason, hogy a két Bolza testvér kastélyait egy alagút kötötte össze a föld alatt. Romantikus mese, mondták rá, ez idáig…

A tegnapi nap folyamán lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a kerékpárút a főiskola utáni szakaszán, egy helyen csúnyán megsüllyedt. A kiérkező szakemberek amikor látták, hogy balesetveszélyessé vált így a közlekedés, elkezdték lekeríteni a területet. Ekkor történt a baj! A megsüllyedt rész aszfaltostul, mindenestül beomlott. Szerencsére senki sem sérült meg és a kíváncsiság hamar legyőzte az ijedtséget. Az akna peremén letekintve megdöbbentő látvány tárult a szemük elé: egy alagút!

A következő sorok még csak egy előzetes véleményt dokumentálnak, ahhoz hogy többet, biztosabbat állítsunk, hetek, hónapok kitartó feltárására lesz még szükség. De egy már most bizonyossá vált: az alagút boltívét tartó téglák kiégetési technológiáját figyelembe véve, készítésük korábbi mint az 1871. esztendő (Bolza Géza kastélyának építési éve). Az alagút feltételezhetően a kastély helyén állt “ős” városházát kötötte össze Bolza Pál kastélyának elődjével.

A hamarosan megérkező barlangász csapat az aknába leereszkedve (persze a megfelelő védőfelszerelésben és mindenféle biztonsági technikát betartva) a következő felfedezéseket tette:

– Mint a sebtében elkészült egyetlen fényképen is látható, az alagút belmagassága   nagyjából 2,2 méter. Az alját kb. 25 centiméteres iszapos talajvíz borítja. A fugákon    áttörő gyökerek kísérteties látványt nyújtanak. (Egy ilyen vastag gyökér okozta a mostani omlást is, meglazítva a boltív tetejének tégláit.)

– Az alagút déli irányban (a főiskola felé) be van omolva, további feltárási munkát igényel. A másik irányban először északkeletre tart, majd ahogy a fotón is látszik, elfordul északi irányba.

– A járat egy befalazott részben ér végett (nagyjából a Bolza kastély lépcsősora alatt). A barlangászok elmondása szerint itt több GT monogramú téglát is láttak (GT: Grexa Téglagyár, működött Szarvason 1894-1948 között), így megállapíthatjuk, hogy ezt valószínűleg Gróf Bolza Pál falaztatta be valamilyen eddig ismeretlen okból.

-És a leginkább figyelemre méltó: nem sokkal ezen befalazott rész előtt, keleti irányban egy kb. két méter hosszú elágazás található, a végén egy lezárt faajtóval. A kutató csapat szerszám és idő hiányában nem tudta kinyitni ezt. Leírásuk szerint az ajtó felett egy márvány táblán a következő latin nyelvű felirat olvasható (fordítása folyamatban): LIBENTER HOMINES ID QUOD VOLUNT CREDUNT

Sok-sok kérdés vetődik fel: Vajon mi célból épült az alagút? Miért tartotta titokban Bolza Pál a létezését és miért falaztatta be? És mi rejtőzhet az ajtó mögött?

A föld mélye további titkokat rejt…

Fotó: Timothy Vogel / Underground_12

Vélemény, hozzászólás?

Tilos a lopás!

Mandur, az ember