in

Kitárt Zöld Óvoda kapuk

Ezen a héten szakmai nyílt héttel vár minden szakmabelit és érdeklődőt a Szent István Egyetem Pedagógiai Karának Gyakorlóóvodája. Az időjárás sajnos rögtön az első programot átírta, ugyanis az érdekes műsorokkal tűzdelt megnyitó, amit a Kacsa-tó mellé terveztek, az eső miatt elmaradt. A Zöld ovisok azonban „tűzben edzettek”, nem adták fel, tető alá hozták szabadtéri programjaikat, így minden meghirdetett program megvalósult.

Felmerült a kérdés, hogy mit is tud egy Zöld ovi, és mi az a TESZ? Minderről Huszár Istvánné óvodapedagógus, a nyílt hét szervezője tájékoztatott.

A TESZ Tevékeny Együttműködés Szemléletformálással, mely a Gyakorlóovi saját műhelyben készült óvodai programja. Megmutatja azt az óvodai nevelési módszert, mely a fenntartható fejlődést tartja követendő példaként, célként maga előtt. Ehhez nyújtanak alapokat a gyerekeknek és szüleiknek, akiket rögtön az óvodába kerüléskor bevonnak a programokba. A gyerekek szelektíven gyűjtik a hulladékot, különbséget téve így hulladék és szemét között (hiszen előbbit újrahasznosíthatják). A zöld csemeték évente kétszer erdei óvodában tágítják a tudatukat, megismerkednek az őket körülvevő világgal, természeti környezettel. Sokat gyalogolnak, kinyílik a szemük, javul a gondolkodásuk és az erőnlétük is. A szülők aktívan részt vesznek a programokban, ezen a héten például közösen szednek majd szemetet, sőt az egyik szülő (Dr. Jakab Gusztáv, a SZIE-VKK docense) a Föld napján előadást is tart az óvoda emeleti tanácskozótermében „Magyar őslények, magyar kövületek” címmel.

A Gyakorlóovi a KOKOSZ (Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) civil szerveződés tagja, 19 másik hazai környezeti nevelési óvoda mellett. Velük állandó a kapcsolattartás, sok az egyeztetés, rendezvény, közös munkacsoportjaik együtt dolgozzák ki programjaikat, valamint (pályázatírói, anyagi, szakmai) segítséget is nyújtanak egymásnak. Szarvas városában sem áll egyedül az óvoda, hiszen segítőik a Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület, a Szarvasi Arborétum és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is. Rendszeresen szerveznek „kitelepüléseket” ezekre a helyszínekre, segítik a gyermekek környezettudatos fejlődését, mely jó, biztos alapot nyújt későbbi viselkedésükhöz. A már „végzett” csoportokról számos pozitív visszajelzés érkezik későbbi, iskolai tanáraiktól, főként a hálás környezetismeret-tanároktól.

 

Vélemény, hozzászólás?

Rablás Kondoroson

A Föld napja Szarvason