in

Samu Tamás Gergő napi ügyekről

Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóra hívta a szarvasi  média képviselőit. Elsőként az országos hírekben előkelő helyet kivívott rendőrök elleni támadással kapcsolatos ügyéről szólt, ahol várható a mentelmi jogának felfüggesztése, amiről a jövőhéten szavaz az Országgyűlés. A Jobbik azt vallja, hogy nem szabad a mentelmi jog mögé bújni, ehhez a követendő gyakorlathoz kíván alkalmazkodni. A mandátum megszűnésének kb. 1% esélye van, mondta Samu Tamás Gergő. Az ilyen esetekben a bíróság nem szokta eltiltani az elítélteket a közügyek gyakorlásától, és ha ez most is így lesz, akkor ki fogja tölteni mandátumi idejét.

A parlamenti munkáról szólva azt mondta, hogy kapkodás van. Elsősorban a jobbikosok által csak „lex diktatúra” néven emlegetett megújuló önkormányzati törvényt kifogásolta, amivel bebetonoznák a FIDESZ-t az önkormányzatokba. Természetesen a Jobbik ezt a törvényt nem támogatja. Szarvasra vetítve ez várhatóan úgy néz majd ki, hogy lesz 8 FIDESZ-es, 1-2 Jobbikos és 1-2 MSZP-s a testületben, azaz az arányosság elve sérülne, mondta Samu Tamás Gergő. Az igaz, hogy a képviselők száma csökkenne, de bejönne az, hogy külsős alpolgármestert lehet majd kinevezni, azaz olyan ember lesz kinevezve alpolgármesteri tisztségben a polgármester távollétében polgármesteri hatáskörben. Ezeken túl lehetőség lesz tanácsadók és főtanácsadók kinevezésére, amik plusz kiadásokat jelentenek majd az önkormányzatoknál, ami az éves költségvetés 1 ezrelékét is jelenthetik ahol felveszik a tiszteletdíjukat.

Samu Tamás Gergő (Fotó: Tatai László)

Mivel az idei önkormányzati választások is eszerint zajlanak majd, a Jobbik már a közeljövőben elkezdi a felkészülést. Minden körzetben fognak képviselőjelöltet indítani, és 90%-os biztonsággal polgármester-jelöltet is.

A harmadik téma az Országgyűlés létszámának 200 főre való csökkentése volt, amit a Jobbik támogatott, mint ahogy a családi pótlékot az iskola látogatásához kötik, ill. a pedagógusokat büntetőjogi védelem illeti meg. A Jobbik szerette volna még bevonni a tanárok mellé az egészségügyi , a szociális és a gyermekvédelmi ágazatban dolgozókat is, akik szerinte elsősorban a cigányság által vannak veszélyeztetve.

Vélemény, hozzászólás?

Benkás diákok búcsúja

És találtatok már valamit?