in

És találtatok már valamit?

A címben szereplő mondat a régészek kedvenc kérdése, ahogy Gulyás Andrásé, a Tessedik Sámuel Múzeum régészéé is. Persze hogy találtunk, hiszen ez a régész dolga, szokták erre válaszolni a régészek. Ez azon az előadáson derült ki, amit 40-50 néző előtt tartott a régészetről a Múzeum dísztermében csütörtökön. A szakma talán legismertebb képviselője Indiana Jones, de András rögtön az elején eloszlatta a kétségeket, hogy a való világ azért más.

Az előadás folyamán sorravette a történelmi korokat, korszakokat, majd végigvezette nézőit az ásatások típusain és folyamatain. Csak a Kárpát-medence kapcsán hallhattunk szarmatákról, gepidákról, langobárdokról és avarokról.

Indytől eltérően a régészeknek nem a karikás a legfontosabb eszköze, hanem a markológép, az ásó, a lapát, a rosta és a spakni. Ez utóbbi teszi lehetővé a legrészletesebb, legkevesebb veszteséggel járó feltárást, igaz, ez a leghaladhatatlanabb is. Gondoljunk bele, egy autópálya megelőző feltárásába spaknival! Persze a feltárás nem a markolóval vagy az ásóval kezdődik, hanem a terepbejárással, majd egy kis papírmunkával, az engedélyek beszerzésével, és mint mindennek, ennek a szakmának a legnagyobb ellensége a pénz, pontosabban annak hiánya. Ha találnak valamit, és miért ne találnának, akkor jön a dokumentálás, amikor egy csomó féle naplót kell vezetniük.

Akik lemaradtak az előadásról, azok legközelebb a múzeumok éjszakáján találkozhatnak Gulyás András régésszel a Tessedik Sámuel Múzeum raktárában vagy padlásán június 19-én este 8 órától.

Vélemény, hozzászólás?

Samu Tamás Gergő napi ügyekről

„Predátorok, riadó!”