in

Soha ne add fel!

A címben szereplő churchilli mondat mind Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-igazgatója, mind Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének a szájából is elhangzott az Ezüstszőlő és a Berényi út között épülő biogázt előállító beruházás létrejötte körüli nehézségek kapcsán. Köztudott, hogy itt épül fel Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzeme a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. közreműködésével. A példaértékű zöldprojekt 494 milliós EU-s támogatással 3,9 milliárd forintból kb. egy év alatt készül majd el az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. beruházásában. Emlékezhetünk, hogy nem kis ellenkezést váltott ki a környékbeliekből már a beruházás ötlete is, de aztán győzött a józan ész, és az új munkahelyek vs. (állítólagos) szagok mérkőzés győzteseként az előbbit hirdették ki győztesnek.

A 2011-ben induló 4,2 megawatt teljesítményű biogázüzem alapkőletételénél igazi politikai szupersztárok voltak jelen. Egykori képviselőnk, Domokos László, ma ÁSZ elnök mellett a szarvasi születésű, de Szentandráson nevelkedő földink, Bencsik János is itt volt, akit 5 cikluson át Tatabánya polgármestereként láthattunk a tévében, és aki mára a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára lett. Eljött még Dankó Béla, Kondoros polgármestere, aki várhatóan a FIDESZ jelöltjeként indul majd a körzetünkben megismételendő országgyűlési képviselői választásokon, Farkas Zoltán, a Megyegyűlés új elnöke és Babák Mihály polgármester is.

Az üzem nem csak egyszerűen zöld, hanem nagyon zöld lesz. A környéken hatalmas mennyiségben keletkező pulyka-, sertés- és szarvasmarhatrágya mellett elnyel majd vágóhídi hulladékot és tejsavót is, amikkel egyébként nem tudnak mit kezdeni ekkora tömegben, és veszélyes hulladéknak minősülnek. Ebből a most induló beruházással áramot termelnek, de a technológiai melléktermékként keletkező hőt sem engedik a szabadba, hanem azt is hasznosítják.

Nem volt könnyű németként eljutni eddig, mert a négyéves engedélyeztetési folyamat arrafelé ismeretlen, mondta Ferdinand Schmack, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. alapkőletételét megelőzően. Ha csak ezen az egy lábon állnának, akkor már rég feladhatták volna zöld terveiket, de ők ennek ellenére további beruházásokat terveznek. A mellette ülő Bencsik János értett a burkolt panaszból, és beszédében elmondta, hogy kialakulóban van egy új nemzeti energiastratégia, aminek fontos eleme lesz a zöld energia, és amit egy idevonatkozó törvény fog társadalmi szintre emelni, amin belül a szükséges szakhatóságok számát is csökkenteni fogják. Kitartás Herr Schmack, egyszerűbb lesz ez, tessék esélyt adni az új vezetésnek, csak tessék félretenni a pénzt a következő beruházásokra, és türelem az egy éves törvénykezési előkészületek idejére!

Csak ennek a beruházásnak egy évi működési időtartamát figyelembe véve 11000 tonnával kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, mintha földgázt használnának fel ennek az energiának ez előállításához. Vigyázni kell, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára azzal, hogy elkezdünk bioenergetikai célú mezőgazdasági növényeket termelni – mert azzal is lehet munkahelyet teremteni -, de a mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari melléktermékből ha ugyanannyi energia állítható elő, akkor összességében több munkahelyet lehet teremteni, fenntartani.

Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László beszédében emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ nem is olyan régen, talán három hete adta le Magyarország energiaracionalizálásáról szóló tanulmányt, amiben az eddigi eredményeket és további teendőket vettek számba. Így már nem is olyan érthetetlen, hogy mit keres itt az ÁSZ elnöke, mondta Domokos László, itt, ahol mertek nagyot álmodni, ráadásul ami egykori körzetében létesül, és amit személyesen is nyomon tudott követni. Örül hogy a helyiekkel sikerült olyan egyetértésre jutni, hogy ne csak esetleges elszenvedőiként éljék meg ezt a beruházást, hanem értékként fogadják azt. Erre az esemény végén Závoda Ferenc és Ferdinand Schmack kezet is adott egymásnak, amivel ki is hirdették az I. ezüstszőlői békét.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy ahhoz, hogy eredményesek legyenek a termékeik árát kellene emelni, de ezt ilyen gazdasági helyzetben nem tudják megtenni. A költségeik ettől függetlenül folyamatosan nőnek, elsősorban azzal, hogy az energetikai szolgáltatók évről-évre bátran és határozottan emelik áraikat, ezáltal egyre magasabb költségekkel tudják ugyanazt megtermelni. Ennek a függőségnek szeretnének véget vetni. Már van saját biológiai szenyvízkezelőjük, és saját vízművük is, és hamarosan lesz egy saját hulladékkezelőjük is – a most induló beruházás eredményeképp – amiből energiát nyernek vissza, ezzel is csökkentve a költségeiket, mint egyetlen járható utat az eredményes működés felé. Ezzel a három beruházással egy olyan zárt rendszer jön létre, ami hazánkban mindeddig nincs. Erdélyi István megjegyezte, hogy ahelyett, hogy hatalmas földgáztározókat építettek volna 400 milliárd értékben, és amit ha odaadtak volna 50%-os támogatásként, akkor 200 ilyen biogázüzemet építhettek volna, ami a paksi atomerőmű kapacitásának a felét tenné ki, ami nagyban csökkentené a külső viszonyoktól való függést, és hatalmas lépés lenne az önellátás felé.

Polgármesterünk newjságnak adott nyilatkozatában kijelentett, hogy ha közösségi hálózatba betáplálásra kerül az itt előállított energia, akkor kötelességének tekinti, hogy a városi intézményeknek helyből venné a szükséges mennyiséget, ha hasonló árszinten kapná, mintha a hagyományos forrásból szerezné be azt.

Az ünnepi beszédek után, és a távolban már dübörögő a munkagépek zaja mellett elhelyezésre került a beruházás alapköve. Nézzen nagyot, tekintse meg az impozáns látványterveket!

Vélemény, hozzászólás?

Táborozó kézművesek

Tamás mise