in

Szent Istvánt ünnepeltük

aug20100821

aug20100821Változatos programokkal várta Szarvas a Szent István napján ünnepelni vágyókat. Aki akart sportolhatott, benevezhetett a szokásos távúszóversenyre, ahol korosztályonként 1000, ill. 2000 métert kellet tteljesíteni. A Körös erre az alkalomra összeszedte magát, kellemes hőmérsékletű, tiszta vízben úszhattak a vendégek, akik még Romániából is érkeztek erre az alkalomra. Aki önszántából nem szeretett volna vizes lenni, az jelentkezhetett valamelyik csapatba, és evezhetett a sárkányhajók versenyén. Aki még még ennyi vizet sem vállalt, de ragaszkodott a Körös-feelinghez, benevezhetett a Csery-kupa halászléfőző-versenybe.

Mindenki meglepődött, mikor strandröplabda pályát építettek a Kacsató mellett, de akik feleslegesnek gondolták, többek között én is, azok kérjenek elnézést a negatív gondolkodásukért ezügyben, mert bármikor erre járok, itt valamilyen labdajáték folyik. Most a Szarvasi Röplabdások Baráti Körének a tornája, a Strandröplabda Vándorkupa folyt mindhárom pályán. Ottjártunkkor két szarvasi csapat is küzdött a gravitációval.

A Kacsató körül horgászversenyt rendezett a Szarvasi Sporthorgász Egyesület. Szakkommentátorunk, aki a legnaposabb helyet kapta a sorsolás során, elmondta, hogy fél tonna halat telepítettek nemrégiben a tóba, de így sem tudott addig fogni semmit. Saját bevallása szerint lehet, hogy elhibázott csalistratégiájának köszönhetően, de mások is jártak így. Ők már össze is csomagoltak, és haza mentek. A horgászokat egyébként nagyon óvatosan kellett megközelíteni, mert láthatatlanul vékony végű botokkal vannak felfegyverezve, amiket egy taposással tönkre lehetett volna tenni, de állításuk szerint ezekkel többkilós pontyokkal is eredményesen veszik fel a versenyt.

Délután négy órakor az Evangélikus Ótemplom mögött gyülekeztek az augusztus 20-át elegánsba öltözve megünnepelni vágyók. A Hagyományőrző Fúvószenekar térzenéje után a templomban ünnepi műsorra került sor. Babák Mihály polgármester ünnepi beszéde után Fekete Nándor orgonaművész húszperces műsorát hallgathatta meg az ünneplő közönség. Meg kell állapítanunk, hogy Polgármesterünk jó szónok, bár egyszer, valószínűleg az emlékektől, elcsuklott a hangja. Beszélt Parlamentbe kerüléséről, első találkozásáról a Szent Koronával, ill. arról, hogy azóta is mindig lelassít mellette, és megcsodálja. Örül, hogy mikor hazajön egy-egy ülésszakról, a város bejáratánál is a Szent Korona másolata fogadja.

Az orgonakoncert után ökumenikus imák következtek. Seidl Ambrus katolikus plébános, Pentaller Attila református lelkész és Lázár Zsolt evangélikus lelkész mellett itt volt már az újtemplomiak megválasztott fiatal lelkipásztora, Laczi Roland evangélikus lelkész is. Az új kenyér megáldása után kis cipókat osztottak a lelkészek a templom kijáratánál.

A délutáni programok a Kacsató mellett Nagy Edmonddal, a Lézer zenekarral, ill. Varga Ferivel és Balássy Bettivel folytatódtak, majd jött a várva-várt tűzijáték, ami mintha szolidabb lett volna, mint a tavalyi. Sajnos a koreográfusok nem vették számba, hogy a hídon kívül rengeteg ember lesz a programok vonzáskörzetében, a Kacsató környékén, akik városi strand partján gyülekeztek, hogy lássák a showt. A partról semmit sem lehetett látni, a görögtüzet egyáltalán, a tűzijátékot is csak két hatalmas nyárfasor résén, így a többszáz ember szinte egy vonalba rendeződött. Hasonló koreográfia mellett talán jövőre jobb lenne a másik oldalon görögtüzezni, ill. a Ciprus fölé lőni a rakétákat.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

kamarakoncert100819

Kamarazene az udvaron

foci100822

Megvan az első pont