in

Cigányiskolát szeretne a Jobbik

100916jobbik

A Jobbik esedékes sajtótájékoztatóját Samu Tamás Gergő nyitott a mederhasználatról tett észrevételeivel. A Jobbik  országgyűlési képviselője egy határozati javaslatot nyújtott be erről az Országgyűlésben. Hétfőn tárgyalták szakbizottsági szinten, ahol végül a FIDESZ-es képviselők elutasítása, és az MSZP-s képviselők tartózkodása mellett megbukott ez az előterjesztés. Sajnálatosnak tartja, hogy még Babák Mihály sem lobbizott az eltörlés mellett. A FIDESZ-esek azt ígérték, hogy az új vízgazdálkodási törvényben majd erre is kitérnek, ha el nem is törlik, csökkenteni fogják azt.

100916jobbikA továbbiakban három téma három felelőse mondta el a várost érintő véleményét. Gajdos Attila a közétkeztetést, elsősorban az iskolai közétkeztetést kritikus pontnak nevezte Szarvason. A szerdán életbe lépett új szabályozás lehetővé teszi, hogy a helyi termelők, helyi gazdák közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül közvetlenül jussanak a helyi konyhán keresztül a helyi gyerekek elé az ebédlőasztalra. A Jobbik polgármester-jelöltje szeretné elérni, hogy ezt az újonnan nyílt lehetőséget helyi szinten is alkalmaznák.

Második napirendi pontként az erőszakos integrált oktatást vette górcső alá. „Nem kell erőltetett integráció, hanem cigány nemzetiségi oktatásra van szükség, cigány nemzetiségű tanárokkal, megfelelő tantervvel” jelentette ki Gajdos Attila. Abban látja a Fő téri Általános Iskola alacsony beiskolázási mutatóját, hogy az erőszakos integrációnak köszönhetően sok cigány nemzetiségű gyerek jár oda, ahol az idő nagy részét fegyelmezésre kell fordítani, ami az oktatás rovására megy, ezért a szülők inkább máshova íratták gyermekeiket, akiknek a száma folyamatosan csökken.

Kiss Zoltán a Jobbik képviselőjelöltje, aki öt évig tanított szarvasi iskolákban, és bár már nem ezzel foglalkozik, folyamatos kapcsolatban áll egykori pedagógus kollégákkal, így tisztában van az oktatás problémáival. Szerinte sokat vesztett azzal a város, hogy a főiskolai karaink a Szent István Egyetemhez csatlakoztak, de így van ez kicsiben is, utalt a városon belül létrehozott egyesített intézményre. Nehéz helyzetbe hozták ezzel a pedagógusokat, sehol sem érzik magukat otthon, ami kihat a gyerekere is. Lehet, hogy anyagilag sokat jelentenek ezek az összevonások, de az oktatás minőségében semmiképpen, fejtette ki a jobbikos képviselő. Hazafias és lokálpatrióta nevelést vezetne be az iskolákban, aminek része lesz a hétfői zászlófelvonás, ahol megemlékeznének a hét szarvasi évfordulóiról. Tapasztalata szerint ebben partnerek a pedagógusok is.

Kovács Ádám az ifjúság közérzetének javítására irányuló javaslataival kezdte a sajtótájékoztató ráeső részét. Szeretné a helyi koncertek és könnyűzenei programok számát radikálisan növelni. Amíg környékbeli településeken sikerül színvonalas együtteseket meghívni, addig nálunk „megáll az élet az Apropónál”, vagy az ismeretlen tinizenekaroknál. Olyan együtteseket kell meghívni, amik kielégítik mind az idősebbek, mind a fiatalabbak igényeit. Évek óta a Napestig és a Zebra Klub jelenti a városban a színvonalas szórakozást a fiataloknak, mondta a maga is nagyon fiatal Kovács Ádám. Ezek túlzsúfoltsága miatt újabb helyeket kell teremteni, kiemelt figyelemmel a 20-25 feletti korosztály szórakozására.

A szabadstrand helyén egy nívós szórakoztatóközpontot szeretnének megvalósítani, ahol koncerteket lehet tartani, strandolni lehet csúszdákkal. Hathatósabban támogatná a tömegsportot, kiemelt figyelemmel a szarvasi focira és a kajak-kenura. Szorosabbra vonná a kapcsolatot a városvezetés és a sportvezetők között. A város éves költségvetésének 1%-át a sportra fordítaná. Jelen sorok írója még határozottan emlékszik arra, hogy az első FIDESZ-kormány idejében, mikor Misur Csaba volt a sportbizottság elnöke, így volt. De régen is volt!

Vélemény, hozzászólás?

kcfelogo

Az eső sem ártott a civilek jókedvének a szarvasi Szilvanapon

Ítélet született a késes bolti rabló ügyében