in

Kutattunk az éjszakában

100926kutatok

100926kutatok23 város 44 intézményének 800 rendezvényét látogathatta meg az érdeklődő közönség az idei „Kutatók éjszakája” rendezvénysorozaton, aminek mottóját maga Albert Einstein szolgáltatta, miszerint „nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.”. Városunk két helyszínnel is bekapcsolódott az akcióba. A Halászati és Öntözési Kutatóintézet és az Arborétum kutatóinak életébe és munkáiba tekinthettek be a látogatók, elsősorban a gyerekek, ill. hivatalból az első intézet rendezvényein részt vett a newjság is. Az rendezvények elsődleges célja egyébként is a kutatói munka népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló ifjúságnak, ill. azt, hogy a kutatók is hétköznapi emberek, akik érdekes munkát végeznek.

A HAKI kutatói változatos programokkal várták pénteken már koradélutántól a gyerekeket, akiket az intézet az Anna-ligeti központjába buszjárat szállított ki. Az idő kegyes volt mind a szervezőkhöz, mind a látogatókhoz, így a sok szabadtéri program is megtartásra kerülhetett, amin megismerkedhettek a vizek titokzatos világával. A halastavaknál Kalmár Mihály bemutatta, hogy halásznak dobóhálóval, és Feledi Tibor szakértő vezetése mellett olyan halakat láthattak, amit a lakosság 99%-a soha életében, pl vizát és vágótokot is. Egy másik közeli medence partjáról Bozánné Békefi Emese várta a látogatókat, ahol afrikai harcsákat etethettek, ami szemmel láthatóan mindkét félnek nagy élmény volt.

Akit mélyebben érdekeltek a halak, azoknak Dr. Józsa Vilmos mesélt a halak belső dolgairól, majd akinek bírta a gyomra, az megtekinthetett egy halboncolást is. A rizsek szakértője, Jancsó Mihály kedvenc növényeivel ismertette meg azokat, akiknek még tejberizsfogyasztó korukból fennmaradt az érdeklődés e fontos, teljes értékű táplálék iránt, a kávézóban pedig Kosáros Tünde tartott kiselőadást az energiacélú növénytermesztésről.

A HAKI konferenciaterme is megtelt gyerekekkel, akiknek egy ízlelésteszt után Gyöngyösiné dr. Papp Zsuzsanna és csapata különböző halból készült kóstolót szolgált fel, előtte pedig Körösparti János a GPS halászatban történő alkalmazását mutatta be.

Vélemény, hozzászólás?

100926borze

Gyűjtők börzéje tizenegyedszer

100927foci

Baj van, nagy baj