in

Kolbászolás a Fő téren

100928kolbaszfest

100928kolbaszfestImmár negyedik alkalommal rendezték meg Szarvason az idénynyitó disznótort, ami egyben kolbász- és töltöttkáposzta készítő verseny is, na, és nem utolsó sorban alkalom nagyobb mennyiségű böllérpálinka elfogyasztására. A főtéren felállított sátorban már korán reggel nagy volt a nyüzsgés. Az ünnepélyes megnyitó után mindenki felvehette a csapatának sorsolt alapanyagot, és elkezdődhetett a darálás.

A versenyre 25 csapat nevezett. Legtávolabbról Szentegyházáról érkeztek, jöttek a környékről is, de a legtöbb nevező helybeli csapat volt. Négy kategóriában lehetett versengeni az elsőségért, böllérpálinka, töltött káposzta, kolbász és disznótoros süti kategóriában. Jellemzően a zsűri tagjai nem nyeszlett emberek voltak, amit meg is értünk, mert még a népes zsűri között igazságosan elosztva ezt a sok finomságot és csak kóstolónyi mennyiséget fogyasztva is távol áll a fitnessmenütől egy-egy ilyen bírálat. A zsűri tagjai mellett a díszvendég, Sági Szilárd, kifejezetten alultápláltnak tűnt, de szükség is volt a kondíciójára, mert az eredményhirdetés vége felé a mentősök csapatának már házhoz kellett vinnie a díjakat, hogy haladjon az amúgy is jelentős csúszásban levő díjkiosztó.

A díjkiosztón Sági Szilárd megkérte Gombkötő Sándorné túrós kelt tésztájának a kezét. A zsűri elnöke azt mondta, addig nem megy haza, amíg az övé nem lesz – a receptje. Különdíjként három birka is gazára talált. A Jelenker és a Pannon Clan motorosokhoz került egy-egy, belőlük hamarosan pörkölt lehet, de a mentősök által nyert szerencsésre valószínűleg hosszú, nyugodt élet, és békés öregkor vár. Azt nem merném mondani, hogy új osztálytárssal, de talán új kedvenccel gyarapodott a szlovákos 5. b-sek osztálya egy 120 kilós malac személyében, ami a sok kényeztetésnek következtében valószínűleg hamarosan a vágóasztalon találja magát. Végül a legjobb szárazkolbászt ugyanaz a Salgó Pista nyerte, aki tavaly is, így hozta és vitte a kupát.

A versenyt még csak negyedszer rendezték meg, de ezt a helyszínt hamarosan kinövi gasztrobuli, ha ilyen mértékben népszerűsödik tovább. Az idő is kedvezett a kolbászkedvelő közönségnek, jöttek is szépszámmal. A szórakoztatásukról az egész nap zenélő Silver-Team együttes, Szandi és Attila, valamint a nap sztárvendége, Postás Józsi gondoskodott.

Eredmények:

Disznótoros sütemények:
I. a Szlovák iskola 5. b osztálya
II. a Szarvasi Gazdák kapusznyikája

Böllérálinka:
I. Szarvasi mentősök:
II. Szucsánék
III. Csabacsűd csapata

Töltött káposzta:
I. Motorosok csapata
II. Szentegyháza
III. Gazdák Hagyományőrző Egyesülete és a Szlovák iskola b. osztálya

Kolbász:
I. Viharsarok Motoros Bt.
II. Csabacsűd csapata
III. Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum és a Polgári 8-ak

Vélemény, hozzászólás?

100928nora

Out of Control

100928inkubator

Átadták az Inkubátorházat